Đukanović o problemu Sutorine: Slično je razmišljao i Izetbegović

Đukanović je podsjetio da je u julu Vlada Crne Gore prihvatila ugovor o razgraničenju sa BiH i ovlastila ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića da potpiše taj ugovor
42 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Gov.me
Milo Đukanović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 26.12.2014. 20:46h

Premijer Crne Gore Milo Đukanović kazao je da se otvaranjem pitanja Sutorine i izjavama bosanskog poslanika Denisa Bećirovića pokušava vratiti tok istorije unazad.

Podsjećamo, poslanik u novoizabranom sazivu Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (BiH) Denis Bećirović je u zvaničnu parlamentarnu proceduru uputio Rezoluciju za poništenje ugovora sa Crnom Gorom o Sutorini.

Đukanović je gostujući u emisiji "Živa istina" kazao da je Bećirovićeva izjava uznemiravajuća.

"Te izjave su relativizirale ne samo ono na šta su radile dvije strukture BiH i Crne Gore na pripremi ugovora o razgraničenju na prostoru eks Jugoslavije, nego su se vratile u ono vrijeme prije Badinterove komisije relativizirajući nešto što se smatralo neupitnim standardom u procesu disolucije Jugoslavije, a to je da se disolucija dogodi na bazi on og razgraničenja koje je bilo interno u SFRJ", kazao je crnogorski premijer.

Đukanović je takođe podsjetio da je u julu Vlada Crne Gore prihvatila ugovor o razgraničenju sa BiH i ovlastila ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića da potpiše taj ugovor.

"Takođe, Vijeće ministara BiH je utvrdilo prijedlog ugovora i on je sada pred tročlanim Predsjedništvom te zemlje. Međutim izjava Bećirovića nije usamljen glas sa političke i društvene scene BiH. Podsjetiću da je slično razmišljanje na glas imao i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, koji je i u prethodnom mandatu bio član Predsjedništva, onda kada je BiH bezrezervno konstruktivno radila na pripremi prvog međudržavnog ugovora o razgraničenju. Kad se tome dodaju i stavovi akademske zajednice BiH, onih koji su inspirisali ili podržali ovu inicijativu, onda to nije nešto što bi trebalo zanemariti. Iskreno se nadam da to nije ni nešto što treba prenaglasiti i nadam se da u BiH i dalje vlada jedna ozbiljna politika i namjera da se sa susjedima grade dobri odnosi", dodao je premijer.

Bonus video: