Ambasadorka SAD za "Vijesti": Pratimo šta tužioci rade, sloboda medija ključna za demokratiju

Podržavam bezbjedno okruženje za rad nezavisnih medija i novinara, jer znam da je bilo napada na novinare. Nasilje nad novinarima, poput prošlogodišnjeg napada na Oliveru Lakić, ne može se tolerisati, opasno je i neprihvatljivo....Takođe tražimo od svih da se pridržavaju visokih etičkih standarda i da objavljuju informacije koje su bazirane na činjenicama kako bi građani Crne Gore mogli da donose ispravne zaključke, rekla je ambasadorka u intervjuu za Vijesti
6594 pregleda 5 komentar(a)
Džudi Rajzing Rajnke, Foto: Savo Prelević
Džudi Rajzing Rajnke, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.02.2019. 14:11h

Novoimenovana ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici Džudi Rajzing Rajnke izrazila je očekivanje da će nadležne državne institucije profesionalno istražiti aktuelne afere.

Ona je u intervjuu za “Vijesti” poručila da će SAD i dalje podržavati reforme u Crnoj Gori, očekujući da će njene institucije osigurati ambijent za nezavisno novinarstvo.

U brojnim izjavama iz Stejt departmenta i Evropske unije visoki zvaničnici i vladajuća partija se pozivaju da ne targetiraju nezavisne medije, ne započinju kampanje protiv medija, jer nakon takvih kampanja obično slijede napadi na novinare i imovinu medija. U ovom momentu to se opet dešava, imamo možda i najsnažniju kampanju protiv “Vijesti”, u tabloidima, ali ovog puta i na Javnom servisu. Kako to komentarišete?

Sloboda medija je ključni element demokratije. Vlada SAD snažno podržava slobodu medija, jer znamo da su nezavisni mediji suštinski važni za razvoj demokratije. Podržavam bezbjedno okruženje za rad nezavisnih medija i novinara, jer znam da je bilo napada na novinare. Nasilje nad novinarima, poput prošlogodišnjeg napada na Oliveru Lakić ne može se tolerisati, opasno je i neprihvatljivo. Američki zvaničnici i međunarodna zajednica pozvali su Crnu Goru da riješi te napade i počinioce privede pravdi. Mogu vam takođe reći, nakon inicijalnih sastanaka sa predstavnicima Vlade, da oni ova pitanja shvataju ozbiljno. Saslušali su me, i vjerujem da su pitanja nezavisnosti medija i bezbjednosti novinara predmet njihove pažnje i djelovanja. Nadam se da će novo zakonodavstvo o medijima koje je u pripremi pomoći Crnoj Gori da poboljša ambijent za rad medija. Nadam se da će se i novinari i predstavnici civilnog društva uključiti u oblikovanje tih zakona.

Mediji, s druge strane, treba da se pridržavaju visokih standarda i nezavisnog novinarstva i izvještavanja zasnovanog na činjenicama. Izvještavanje koje počiva na neprovjerenim podacima i pretpostavkama, ili služi za blaćenja pojedinaca, ma iz kojeg medija da dolazi, protivno je tim standardima. Zato tražimo od svih da se pridržavaju visokih etičkih standarda i da objavljuju informacije koje su bazirane na činjenicama kako bi građani Crne Gore mogli da donose ispravne zaključke.

Ko su zvaničnici sa kojima ste o tome razgovarali?

Imala sam šansu da se sastanem sa ministrima i drugim predstavnicima Vlade i kada sam pokretala temu nezavisnosti medija, i okruženja u kojem rade, svaki od tih lidera je saopštio da cijeni koliko je važno da građani Crne Gore donose odluke na osnovu činjenica i da novinari treba da budu poštovani i bezbjedni kako bi nesmetano radili svoj posao.

Ako su stubovi demokratije, kao što ste rekli, sloboda medija, vladavina prava, nezavisne institucije, kako komentarišete stavove da su ti stubovi potkopani u zemlji koja je članica NATO-a i želi da bude članica EU?

Crna Gora je posljednjih 12-13 godina od obnove nezavisnosti morala da gradi institucije. Želim javno da kažem da poštujem pojedince, kako u Vladi, tako i u civilnom društvu, koji doprinose jačanju institucija. Budućnost bilo koje zemlje ne treba da počiva na pojedincima, ličnostima nego na postojanim demokratskim vrijednostima i kredibilnim institucijama. Sjedinjene Države su ponosne što nam je Crna Gora prijatelj, partner i saveznik i radujemo se što je značajno napredovala proteklih godina. Ali to Crnoj Gori niti bilo kojem našem partneru ne daje bezuslovni “prolaz”. Mi od partnera tražimo visoke standarde demokratskih vrijednosti i o tome sa njima redovno razgovaramo.

Crnogorski biznismen Duško Knežević tvrdi da postoji korupcija na najvišem nivou država i vladajuće partije. Da li tužioci treba ozbiljno da shvate ove optužbe i istraže Kneževićeve tvrdnje. Da li mu treba ponuditi status svjedoka saradnika (nagodbu sa tužilaštvom) ako su tvrdnje kredibilne?

Ne mogu da spekulišem o konkretnom slučaju i eventualnim postupcima organa za sprovođenje zakona u Crnoj Gori. Ono što je važno Ii što očekujemo da vidimo jeste integritet i profesionalno ponašanje nadležnih institucija u tom procesu. Suštinski važno je da vidimo nepristrasnu primjenu vladavine prava na djelu. Tužioci treba da rade nezavisno i mi ćemo pratiti njihov rad. U krajnjem, ne mislim da je najvažnije šta o tome misli američka ambasadorka, mnogo bitnije je da građani Crne Gore budu uvjereni da njihove institucije rade profesionalno i da imaju povjerenje u svoje institucije.

Šta možemo očekivati da budu prioriteti tokom vašeg mandata na mjestu ambasadorke u Crnoj Gori?

I dalje sam na početku svog mandata, učim, gledam, upoznajem ljude na svim nivoima, iz Vlade i civilnog društva, građane. Sa svima razgovaram o tri glavna polja mog interesovanja. Prvo, da osiguramo da se reforme u Crnoj Gori nastave, da olakšamo te reforme dok Crna Gora slijedi svoj put prema EU, jer reforme donose korist građanima. Zatim, s obzirom da imam iskustva iz oblasti ekonomske diplomatije, želim da se posvetim povećanju investicija i trgovine sa SAD. To je nešto što će pomoći objema državama i želim da vidim da Crna Gora i SAD uspješno sarađuju. Konačno, jako sam zainteresovana za jačanje veza među našim narodima, da Amerikanci bolje upoznaju Crnu Goru i Crnogorci bolje razumiju Ameriku, jer vjerujem da će to osnažiti naše partnerstvo. Radujem se što ću narednih godina biti među građanima Crne Gore, upoznati vašu prelijepu zemlju i pomoći vam da jačate nezavisnost institucija.

Korupcija u Telekomu je pitanje za crnogorske tužioce

SEC je ranije tvrdila da afera Telekom ima elemente korupcije. Tužilaštvo je počelo da goni nekoliko pojedinaca, navode i da Đukanović i njegova sestra nisu dio istrage. Da li vjerujete tužiocima da je moguće tako podmititi nekoga bez odobrenja ili makar znanja najmoćnijeg čovjeka u državi o tome? Zašto je SEC odustala od dokazivanja korupcije u privatizaciji Telekoma? Da li je zbog nedostatka dokaza ili racionalizacije istrage, jer se smatra da je lakše, efikasnije i jeftinije dokazati korupciju u slučaju makedonskog Telekoma, slučaja gdje su isti ljudi iz Mađar Telekoma umiješani?

Razumijem vaše interesovanje za ovu temu, ali nije na meni da komentarišem pojedinačne slučajeve istraga koje su u toku. To je ipak prije pitanje za crnogorske tužioce ili direktno SEC. Poštujem i zalažem se za nezavisnost institucija i, u ovom slučaju, nezavisnost sudskog postupka.

Bonus video: