Predsjednik Nacionalnog savjeta zloupotrebljava ovlašćenja

„Takvo ponašanje prepoznajemo kao smišljeni scenario neprikosnovenog gurua trenutne većine, Mirka Zečevića saradnika Ambasade Crne Gore u Beogradu. Namjera je onemogućiti dolazak sa juga Srbije članova savjeta iz Crnogorskog kluba na sjednici na kojoj se bira Izvršni odbor“, kazao je Mitrović
2 komentar(a)
Ratko Šoć, Foto: Privatna arhiva
Ratko Šoć, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 26.12.2014. 11:52h

Predsjednik Nacionalnog savjeta crnogorske nacionalne manjine u Srbiji Ratko Šoć zloupotrijebio je ovlašćenje i zakazao drugu sjednicu u neprimjereno kratkom roku i članovi Crnogorskog kluba, kako su saopštili, neće prisustvovati nezakonitom zasjedanju.

„Iako je od jedine održane sjednice Nacionalnog savjeta proteklo više od mjesec (održana u Vrbasu 24. novembra) predsjednik Nacionalnog savjeta je zloupotrijebio ovlašćenje i zakazao drugu sjednicu u neprimjereno kratkom roku koji onemogućava pripremu i prisutnost svih članova savjeta“, saopštio je Veselin Mitrović iz Crnogorskog kluba.

Sjednica je, dodaje se, zakazana za petak 26. decembar u 19 sati, a poziv je upućen putem e-maila dan ranije, 40 minuta poslije ponoći.

„Iako osnovna proceduralna pravila zahtijevaju zakazivanje redovne sjednice deset dana ranije uz dostavu radnog materijala na kućnu adresu“.

„Takvo ponašanje prepoznajemo kao smišljeni scenario neprikosnovenog gurua trenutne većine, Mirka Zečevića saradnika Ambasade Crne Gore u Beogradu. Namjera je onemogućiti dolazak sa juga Srbije članova savjeta iz Crnogorskog kluba na sjednici na kojoj se bira Izvršni odbor“, kazao je Mitrović.

Prema njegovim riječima, u crnogorskoj zajednici Zečevićev rad je usmjeren ka podjelama, favorizovanju ili diskriminaciji pojedinih udruženja ili istaknutih pojedinaca.

„Zajedno sa Branislavom Sekulićem funkcionerom Demokratske stranke kontroliše rad savjeta. U pokušaju da sačuvaju krhku većinu, sjednicu su umjesto u Vrbasu, gdje je sjedište savjeta, zakazali u maloj sali Skupštine Vojvodine u Novom Sadu pod „zaštitom“ Demokratske stranke“, dodao je Mitrović.

Razlog je, kako je kazao, strah od javnosti, jer su dolazak na sjednicu koja je javna, najavili brojni, načinom rada savjeta nezadovoljni, pripadnici crnogorske zajednice iz opština Vrbas, Kula i Mali Iđoš.

„Članovi Crnogorskog kluba neće prisustvovati na nezakonito zakazanoj sjednici, neće prihvatiti eventualno donešene odluke i o svemu će obavijestiti Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave. Ambasada Crne Gore u Beogradu će biti obaviještena o neprimjerenom ponašanju njenog saradnika angažovanog iz reda lokalnog stanovništva“, poručio je Mitrović.

Bonus video: