Front traži saveznike za proteste

Prema tvrdnjama jednog od sagovornika “Vijesti” iz Fronta, svi opozicioni subjekti biće pozvani u široki savez koji bi tražio raspisivanje vanrednih izbora, koje bi pripremila tehnička vlada
30 komentar(a)
Miodrag Lekić, Nebojša Medojević, Andrija Mandić, Foto: Boris Pejović
Miodrag Lekić, Nebojša Medojević, Andrija Mandić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 26.12.2014. 07:57h

Predsjedništvo Demokratskog fronta (DF) će na današnjoj sjednici najvjerovatnije pozvati ostatak opozicije u široki blok koji bi tražio formiranje tehničke vlade i vanredne izbore, sazanju “Vijesti” u tom političkom savezu.

Prema tvrdnjama jednog od sagovornika “Vijesti” iz Fronta, svi opozicioni subjekti biće pozvani u široki savez koji bi tražio raspisivanje vanrednih izbora, koje bi pripremila tehnička vlada. U DF-u će predložiti i izlazak na ulice i bojkot institucija, u slučaju da zahtjev za vanrednim izborima bude odbijen.

Prema navodima drugog sagovornika “Vijesti”, na današnjoj sjednici razgovaraće se o odnosima unutar Fronta i kako bi taj politički savez trebalo dalje da funkcioniše.

"Hoće li biti raspisani vanredni izbori ne zavisi od Fronta, već od volje ostalih nesumnjivih opozicionara da se pridruže našim zahtjevima. Protesti su u javnosti izašli u prvi plan, iako su samo oni jedna od mogućih opcija za pritisak na vlast. Da bi o izlasku na ulice uopšte mogli da pričamo, prvo treba provjeriti raspoloženje ostatka opozicionih političkih subjekata, sindikata i civilnog sektora”, kazao je sagovornik “Vijesti”, navodeći da niko u Frontu nije protiv protesta, ali da većina u Predsjedništvu traži da se demonstracije ozbiljno organizuju.

"Protesti iza kojih bi stao samo DF nemaju efekta, jer mi sami ne možemo donijeti promjene. Zbog toga, treba objasniti povod izlaska na ulicu, strategiju i vidjeti ko su nam saveznici".

Predsjednik Nove srpske demokratije (Nova) Andrija Mandić nedavno je najavio da će zagovornici protesta početi sa obilaskom terena kako bi ispitali raspoloženje građana, dok je lider Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević ocijenio da su protesti i bojkot parlamenta jedini efikasni model borbe za fer i demokratske izbore.

S druge strane, lider DF Miodrag Lekić poručio je da na ulice “samostalno ili kao partije mogu da krenu svi koji namjeravaju da idu”, dok su lider DNP Milan Knežević i poslanica Jelisava Kalezić ocijenili da se prije izlaska na ulice treba osmisliti strategiju protesta.

Bonus video: