Afera Telekom: Tužiocima ranije prenijet poziv za put u SAD

“Otvoreni poziv” američkog ministarstva upućen u prvoj polovini godine tokom sastanka sa predstavnicima tužilaštva
17 komentar(a)
Su Kej Braun, Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Su Kej Braun, Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.12.2014. 20:34h

Poziv američkog Ministarstva pravde crnogorskim tužiocima da se u SAD upoznaju sa svim dokumentima u vezi sa slučajem “Telekom” postoji i upućen je tokom razgovora sa predstavnicima tužilaštva, saznaju “Vijesti”. Iz ambasade SAD u Podgorici nijesu željeli da odgovore da li je upućen zvaničan poziv Ministarstvu pravde i crnogorskim pravosudnim organima.

Sagovornik “Vijesti” iz Tužilaštva rekao je da je “otvoreni poziv” američkog Ministarstva pravde najvjerovatnije upućen u prvoj polovini godine tokom sastanka jednog od savjetnika u ambasadi sa predstavnicima tužilašta, na kojem je bila i specijalna državna tužiteljka Đurđina Ivanović.

Američka ambasadorka Su Kej Braun je na blogu, objavljenom na sajtu ambasade, navela da se nada da će crnogorski tužioci, koji rade na slučaju “Telekom”, iskoristiti poziv američkog Ministarstva pravde da posjete SAD, gdje će imati pristup svim dokumentima u vezi sa tim slučajem, kao i pomoć u identifikovanju dokumenata koji mogu biti posebno važni za Crnu Goru. Ivanović je nakon toga kazala da će se tužilaštvo odazvati otvorenom pozivu američkog Ministarstva pravde i da će u tom pravcu ostvariti dalju komunikaciju sa nadležnim organima SAD.

Međutim, ministar pravde Duško Marković kazao je da on i VDT nijesu upoznati sa zvaničnim pozivom američkog ministarstva, navodeći da je ponuda upućena medijski.

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković nedavno je izjavio da slučaj “Telekom” nije zatvoren, a da će tužilaštvo donijeti konačnu odluku nakon što dobije dodatni dokazni materijal iz SAD i Švajcarske.

Američke finansijske vlasti utvrdile su da je Mađar telekom pri kupovini Telekoma podmitio više crnogorskih zvaničnika sa ukupno 7,35 miliona eura. Iz dokumenata pred američkim sudom proizilazi da je bivši predsjednik borda direktora Telekoma Oleg Obradović, odigrao jednu od ključnih uloga u procesu sklapanja ugovora između firme Sigma i Telekoma, za koji američka Komisija za hartije od vrijednosti i berze (SEC) tvrdi da je poslužio za navodno podmićivanje Ane Kolarević “u ime njenog brata” Mila Đukanovića nakon privatizacije kompanije 2005.

Bonus video: