Slučaj Vučinić na tapetu u četvrtak

Vujanović je zakazao sjednicu sa tačkom dnevnog reda "Razmatranje stanja u bezbjednosno obavještajnom sektoru u svjetlu evroatlantskih prioriteta i povlačenja direktora ANB-a"
94 pregleda 1 komentar(a)
Boro Vučinić, Filip Vujanović
Boro Vučinić, Filip Vujanović
Ažurirano: 24.12.2014. 06:35h

Predsjednik Filip Vujanović zakazao je za sjutra sjednicu Savjeta za odbranu i bezbjednost na zahtjev šefa Skupštine Ranka Krivokapića. Prisustvovaće joj i direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Boro Vučinić, čiju ostavku Vlada još nije zvanično konstatovala.

Vujanović je zakazao sjednicu sa tačkom dnevnog reda "Razmatranje stanja u bezbjednosno obavještajnom sektoru u svjetlu evroatlantskih prioriteta i povlačenja direktora ANB-a".

Vujanović je zakazao sjednicu sa identičnom temom koju je predložio Krivokapić, iako je imao pravo da mijenja dnevni red, što znači da će se na sjednici govoriti i o Vučinićevoj ostavci, a ne samo o NATO-u. Vujanović je, takođe na predlog Krivokapića, na sjednicu, osim Vučinića, pozvao ministra pravde Duška Markovića, ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića, ministarku odbrane Milicu Pejanović-Đurišić.

Krivokapić je ranije od Vujanovića tražio da sazove sjednicu Savjeta nakon što je Vučinić poslije razgovora sa premijerom Milom Đukanovićem napustio ANB, što je predsjednik Crne Gore prvo odbio navodeći da nema ničeg što bi u ovom trenutku opravdalo sazivanje sjednice Savjeta i da bi uskoro trebalo da se održi sjednica na kojoj bi Vijeće za nacionanu bezbjednost izvijestilo Savjet o pitanjima iz svog djelokruga.

Takav stav Vujanovića podržao je i Đukanović. Premijer je kazao da je Vučinićeva ostavka u nadležnosti Vlade, a ne Savjeta. Krivokapić se kasnije pozvao na Poslovnik o radu Savjeta, koji obavezuje predsjednika da sazove sjednicu na zahtjev bilo kojeg člana tog tijela. Savjet za bezbjednost i odbranu čine premijer, predsjednik Skupštine i predsjednik države.

Bonus video: