Krivokapić: Koalicija DPS-SDP će funkcionisati i ako ne bude aneksa

"Interni odnosi između SDP-a i DPS-a nijesu stvar za raspisivanje izbora. Vanrednih parlamentarnih izbora može biti samo ako odluči Skupština", rekao je Krivokapić
19 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Foto: Savo Prelević
Ranko Krivokapić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.12.2014. 14:38h

Koalicija Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokratske partije (SDP) nastaviće da funkcioniše i ako ne bude potpisan aneks koalicionog sporazuma, jer su njeni prioriteti poznati, poručio je danas lider socijaldemokrata, Ranko Krivokapić.

On je rekao da će danas nastaviti razgovore sa DPS-om, i da je na redu saobraćaj.

"Time ćemo završiti ciklus razvojnih tema, i očekujem da znamo na čemu smo", kazao je Krivokapić novinarima u Vili Gorica.

Na pitanje da li očekuje da će aneks koalicionog sporazuma biti potpisan do Nove godine, kako je ranije najavljivano, on je rekao da je aneks bio dogovoren još u novembru.

"Zbog otvaranje novih pitanja od DPS-a, mi smo prihvatili razgovor na te teme. Nešto od toga je izašlo u javnost, ne našom voljom nego zbog naše obaveze da odgovoriomo na pitanja DPS-a. Kada se sve završi, naši stavovi se znaju – ono što je zakonito u razvojnim projektima imaće našu podršku, ono što nije – neće", naglasio je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, politički dio "takođe ima elemenata koji su ostali da se izbruse".

"Očekujem da znamo na čemu smo, ne bih bio ni optimista ni pesimista. Na kraju, i ako ne bude aneksa, mi imamo koalicioni sporazum sa prošlih izbora, treba ga ispuniti. Naši evroatlantnski prioriteti se znaju, pišu i u Progres riportu, i u zaključcima Savjeta Evropske unije. Tako da, bilo ne bilo aneksa - naš put je zacrtan", precizirao je Krivokapić.

Na pitanje da li to znači da, u slučaju da se ne dogovore oko aneksa, neće biti vanrednih izbora, on je kazao da o vanrednim izborima odlučuje parlament.

"Interni odnosi između SDP-a i DPS-a nijesu stvar za raspisivanje izbora. Vanrednih parlamentarnih izbora može biti samo ako odluči Skupština", naglasio je Krivokapić.

On je, govoreći o tome šta bi trebalo učiniti u narednoj godini, rekao da je to presudna godina za integraciju Crne Gore u NATO.

"Ali, to je samo pojam, NATO je zbir vrijednosti. Na prvom mjestu je vladavina prava, a iz nje proizilaze svi ostali preduslovi da bi 2015. i sve ostale godine bile uspješne", kazao je Krivokapić.

Na pitanje šta je obilježilo ovu godinu, on je rekao da će ona sigurno biti godina odluke o autoputu.

"Mi nijesmo imali veći infrastrukturni projekat u jednom koraku. Ne mislim da su Jadranska magistrala i elektrane na Pivi bile manje značajne za Crnu Goru, ali u ovom vremenu kad 25 godina nemamo nijedan veliki razvojni projekat, onda je značaj odluke o autoputu tim veći", pojasnio je Krivokapić.

On je rekao da je potpuno uvjeren da je Crna Gora morala napraviti taj put, jer ona mora da se integriše i ekonomski, i socijalno, i politički.

"Vremenom će se izmjeriti je li to 100 miliona više ili manje, ali će ostati put. Znamo koliko smo stotina miliona izgubili, a da iza njih nije ostalo ništa. Iza ovoga će ostati autoput i, siguran sam, preduslovi za razvoj Crne Gore", zaključio je Krivokapić.

On je danas u Vili Gorica uručio sertifikate djeci polaznicima Demokratskih radionica "Barbara Pramer", koja su radionice pohađala od juna do decembra.

Bonus video: