Episkop Grigorije odustao, DPS htio i sa njim

Radović sinoć kazao da Grigorije neće pregovarati zbog “hajke koja se podigla”, ali da ostaje savjetnik
301 pregleda 28 komentar(a)
spiskop Grigorije
spiskop Grigorije
Ažurirano: 23.12.2014. 06:27h

Čelnici Demokratske partije socijalista(DPS) Milo Đukanović i Svetozar Marović kazali su juče da im ne smeta da o formiranju vlasti u Herceg Novom pregovaraju sa timom “Izbora” u kojem je episkop SPC Grigorije koji se ranije založio da sedam kilometara obale kod Sutorine pripadne Bosni i Hercegovini i koji je, kao i Dušan Radović Krušo, anti-NATO orjentisan.

Međutim, episkop zahumsko- hercegovački neće učestvovati u pregovorima sa DPS-om.

Radović je sinoć “Vijestima” kazao da Grigorije neće učestvovati zbog “hajke koja se podigla”.

„Razgovarao sam sa vladikom, žao mu je zbog reakcija koje je izazvala najava njegovog učešća u pregovorima, ali je nama najvažnije da on ostaje na našoj strani kao savjetnik, prijatelj i duhovnik”, kazao je Radović, koji nije želio da komentariše ocjenu mitropolita Amfilohija da Grigorije ne treba da učestvuje u političkim pregovorima. Direktor Centra za političku edukaciju Dragiša Janjušević juče je pod sjetio šta su DPS i njegova logistika radila ljetos kada se pregovaralo o vlasti u Podgorici zbog razlike SDP-a i DF-a o pitanju članstva Crne Gore u NATO-a.

“Pitanja kao što je NATO potežu se samo kad je opozicija u situaciji da formira vlast. Tada se potežu Srebrenica, ratni zločini, identitetska pitanja. Kada je DPS u situaciji, ta pitanja se marginalizuju”, kazao je Janjušević za “Vijesti”

On je utiska da su se “Izbor” i DPS još ranije dogovorili, a da Grigorije u tom dogovoru predstavlja “samo mamac uz pomoću kojeg će srpsko biračko tijelo lakše progutati DPS”.

Premijer Đukanović kazao je ranije juče da mu ne smeta da u pregovaračkom timu “Izbora” bude Grigorije. On je kazao da je “Izbor” u kampanji iznosio ocjene koje su se DPS-u učinile bliskim. “Tačno je da je bilo i ocjena koje se tiču globalne politike oko koje se razlikujemo, ali upravo u tome i jeste prostor za moguće razumijevanje što se na lokalnom nivou ne moramo baš dogovarati stoprocentno o pitanjima koja se tiču državne politike”, rekao je Đukanović.

Đukanović i Marović

On je dodao da je na “Izboru” da odluči o tome ko će biti u sastavu njihovog pregovaračkog tima i da “mi nemamo razloga da sklanjamo pogled ni pred kim”. Neće biti nikakva tragedija ako se i ne dogovorimo”, dodao je on.

Marović je juče kazao da se slaže sa Amfilohijevim izjavama o Grigoriju, ali i da mu ne smeta njegovo prisustvo.

”Ako to daje duhovnu snagu za sporazum sa DPS-om i napretku grada i vodi boljitku, meni niko ne smeta”, rekao je Marović za Portal Analitiku.

SDP i SNP saglasni da crkvi nije mjesto u politici

Iz “Izbora” su najavili da će, nakon današnjih pregovora sa DPS-om, sjutra početi razgovore sa SNP-om. Lider “Izbora” je ranije rekao da iz SNP može pregovarati sa Srđanom Milićem. Šef OO SNP Obrad Gojković “Vijestima” je kazao da nije obaviješten o tim razgovorima.

Iz novskog SDP-a juče su poručili da sveštenom licu nije mjesto za pregovaračkim stolom: „Shvatili smo da je 'Izbor' odredio svešteno lice za pregovore sa DPS-om, koji je takođe pojačan sa strane.

Ako SDP bude u prilici da pregovara oko formiranja vlasti u Herceg Novom, nećemo se pojačavati sa strane, već će o tome odlučivati novski SDP“, kazao je šef OO SDP Dragan Šimrak. Gojković je kazao da SNP visoko cijeni crkvu i njene velikodostojnike i da ih nikada nije uvlačio u sopstvenu politiku i tako zloupotrijebio političku funkciju partije. On je kazao da je „neprihvatljivo uvlačenje crkve za dnevno političke potrebe, što potvrđuju i posljednja reagovanja crkvenih velikodostojnika. „Crkvu doživljavamo kao instituciju koja promoviše mir i pomirenje, a nikako podjele – političke i sve druge“, zaključio je Gojković. Član “Izbora” Nikola Gojković kazao je juče da vjeruje da bi do konačne odluke o formiranju vlasti moglo doći poslije pravoslavnog Božića.

Bonus video: