Meklohlin: Unaprijediti saradnju državnih organa

Trogodišnji EUROL projekat „Podrška Evropske unije (EU) vladavini prava“ u Crnoj Gori sprovode Holandija i Velika Britanija od januara ove godine i obuhvata tehničku i edukativnu pomoć državnim institucijama u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala
0 komentar(a)
Evropska unija, Foto: Shutterstock
Evropska unija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.12.2014. 13:39h

Crna Gora mora unaprijediti saradnju državnih organa u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, ocijenio je lider tvining projekta EUROL, Derek Meklohlin, poručujući da nije dovoljno samo donijeti zakone već i obezbijediti njihovu primjenu u praksi.

Trogodišnji EUROL projekat „Podrška Evropske unije (EU) vladavini prava“ u Crnoj Gori sprovode Holandija i Velika Britanija od januara ove godine i obuhvata tehničku i edukativnu pomoć državnim institucijama u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Meklohlin je, predstavljajući aktivnosti predviđene tim projektom, kazao da će njime biti obuhvaćeni policijski i pravosudni organi, a poseban akcenat je stavljen na međusektorsku saradnju u borbi protiv korpucije i organizovanog kriminala.

„Posebno je značajna međusektorska saradnja u borbi sa organizovanim kriminalom, ne mogu samo policijski službenici raditi na tome, nego moraju biti uključeni svi državni organi. Moramo uspostaviti dobru koordinaciju kako bi postigli zajedničke ciljeve“, rekao je Meklohlin agenciji MINA. Prema njegovim riječima, posebno je značajna dobra saradnja između policije i tužilaštva, kao i sudskih organa.

Meklohlin je, komentarišući proces pregovora Crne Gore sa EU, kazao da se trenutno donosi veliki broj zakona i da je određeni napredak i u oblasti vladavine prava i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala postignut ali, kako smatra, uvijek postoji prostora za promjene i napredak. „To je proces koji se nikada ne završava. Mi ni u jednom momentu ne možemo reći da smo završili i da ništa više ne može biti učinjeno. Konstantno moramo da nalazimo nova rješenja u skladu sa promjenama do kojih dolazi“, objasnio je on, poručujući da nije dovoljno samo donositi zakone.

„Zakonodavstvo nije dovoljno, neophodno je osigurati valjanu implementaciju i tu je pravi izazov. Da bi to obezbijedili opet moramo imati dobru međuresorsku saradnju“, kazao je Meklohlin. On je naglasio važnost edukacije, navodeći da u okviru projekta nastoje da organizuju kvalitetne programe obuke „i želimo da edukujemo sve aktere uključene u ovaj proces, predstavnike svih državnih organa“. Meklohlin je naglasio da je jedan od pokazatelj sprovođenja zakona i procesuiranje krivičnih djela, navodeći primjer oduzimanja nelegalno stečene imovine kao jedan od bitnih segmenata u borbi protiv korupcije.

Prema njegovim riječima, strukturne promjene nijesu uvijek dovoljne, „neophodno je da one koji su uključeni u korupciju suočimo sa činjenicom da mogu biti gonjeni za krivična djela koja su počinili“. „Sve će oči biti uprte u Crnu Goru u narednom periodu kako bi se mogli uočiti ozbiljni dokazi u praksi da se država adekvatno bori protiv organizovanog kriminala i korupcije i da postoji vladavina prava“, rekao je Meklohlin, objašnjavajući da zakon koji postoji samo na papiru nema nikakav značaj bez prakse. Prema njegovim riječima, problem je i neprijavljivanje slučajeva korupcije, a, kako je naveo, korupcija i organizovani kriminal se odražavaju na svakodnevni život građana „mnogo više nego što oni razumiju.“

„Većina ljudi misli da ih direktno ne dotiče organizovani kriminal ili pranje novca, pa zato ne prijavljuju. Ali možda se oni ne odražavaju na svakodnevni život svakog pojedinca, ali utiču u velikoj mjeri na živote svih stanovnika Crne Gore, a posebno na poštene preduzetnike, i to im treba objasniti“, kazao je Meklohlin. Investitori sa strane, kako je naveo, neće lako doći u Crno Goru ukoliko ne postoji vladavina prava i prisutni su organizovani kriminal i korupcija.

Na pitanje da li smatra da postoji korupcija među policijskim i drugim službenicima, Meklohlin je rekao da je zadatak sprovodilaca EUROL projekta da daje savjete kao tehnička pomoć, a ne da ispituje eventualnu korumpiranost policijskih ili drugih službenika. „Čuo sam te gotovo anegdotične priče o korupciji koje su prisutne u crnogorskoj javnosti. Kako bi se dokazala korupcija treba nabaviti dokaze, a to je veoma teško“, poručio je Meklohlin.

Prema njegovim riječima, u cilju rješavanja tog problema potrebno je uraditi dvije stvari. „Prvo treba da obezbijedimo javnost državnih organizacija i njihovu otvorenost prema javnost, a onda moramo uraditi dosta na planu edukacije službenika“, objasnio je on, poručujući da je neophodno jačanje profesionalizma u organima. Meklonlin je rekao da nakon godine sprovođenja projekta može zaključuti da postoji volja među crnogorskim policijskim službenicima da se suzbije korupcija.

Suočavanje sa korpucijom, kaže on, nije lako pitanje i to nije problem koji postoji samo u Crnoj Goriveć i u drugim državama. „Mi želimo je da mladim i obrazovanim ljudima omogućimo da s pravom dobiju zaposlenje koje zaslužuju na osnovu svog obrazovanja, a ne da se dešava da nekom vrstom korupcije na pozicije dolazi neko ko je manje zaslužan“, poručio je Meklohlin.

Prema njegovim riječima, tokom trajanja projekta biće uvedene nove tehnike posebno u oblasti finansijskih istraga koje će omogućiti crnogorskim službenicima da razviju dodatne vještine. „Nastojaćemo da se angažuju i prikriveni isljednici koji će učestvovati u rješavanju slučajeva korupcije“, rekao je Meklohlin. On je kazao da EUROL projekat ne može doprinijeti da se riješe svi problemi koji postoje na putu dostizanja vladavine prava, ali, kako smatra, za tri godine će se postaviti siguran temelj i osnova za dalju nadgradnju koja će voditi promjenama.

Meklohlin je objasnio da je tokom prve godine sprovođenja projekta vršena analiza postojećeg i podrška u stvaranju novog zakonodavnog okvira, dok će u naredne dvije godine fokus biti na treninzima i obuci pripadnika državnih institucija, a obavještajna aktivnost će biti jedan od bitnih segmenata u obuci policije. „Želimo da osiguramo da policijski službenici u potpunosti odgovore na izazove i slučajeve kiminala i preduzmu odgovarajuće aktivnosti“, rekao je on. Meklohlin je objasnio da je programom predviđeno i angažovanje kriminalističkih analitičara čiji je zadatak izrada izvještaja o vidovima i ključnim karakteristikama kriminaliteta u državi.

„Izvještaje analitičari prosleđuju komandirima policije kako bi oni mogli adekvatno da raspoređuju policijske službenike na zadatke i osiguraju djelotvorno obavljanje poslova“, objasnio je on.

Meklohlin je kazao da je za potpunu transformaciju potrebno više vremena od tri godine trajanja EUROL projekta, zaključujući da je crnogorska vlada zauzela dobar kurs ali da je tek na početku puta. „Mi smo napravili inicijalne korake u pravcu transformacije organizacije policijske službe, ali biće potreban dug period da se sve predviđene aktivnosti sprovedu u potpunosti“, ocijenio je on.

Bonus video: