Tomčić: Vlast glavni kočničar za ispunjenje obaveza iz poglavlja 23 i 24

2 komentar(a)
Mirčeta Tomčić, Foto: Pozitivna Crna Gora
Mirčeta Tomčić, Foto: Pozitivna Crna Gora
Ažurirano: 21.12.2014. 12:11h

Crnogorska vlast, neodgovornim odnosom prema obavezama iz pregovaračkog procesa, pokazuje da je glavni kočničar za ispunjenje obaveza iz poglavlja 23 i 24, smatraju u Pozitivnoj Crnoj Gori.

Član Predsjedništva te stranke, Mirčeta Tomčić, kazao je da ta poglavlja ne mogu biti zatvorena bez snažne političke volje u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou, sistemske primjene instituta finansijskih istraga i oduzimanja imovine stečene nelegalnim puatem, kao i nesmetanog i nezavisnog rada pravosudnih organa.

"Sve dok Afera snimak ne dobije pravni i politički epilog, dok se ne procesuiraju osumnjičeni za ratne zločine i nalogodavci i izvršioci napada na novinare i medije, ne možemo očekivati kvalitetno funkcionisanje pravnog sistema", rekao je Tomčić agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, organizovani kriminal i korupcija na visokom nivou nagrizaju čitav društveno ekonomski sistem i predstavljaju najveći izazov sudstvu i tužilaštvu u njihovom radu.

"Zabrinjavajuća je činjenica što se procesuira određeni broj slučajeva korupcije na nižem nivou,dok su napori da se istraže, gone i osude visoki zvaničnici nedjelotvorni, za šta je, na žalost, adekvatan primjer afera "Snimak", smatra Tomčić.

Pozitivna je, kako je naveo, i ranije ukazivala da vlast mora shvatiti neophodnost reforme izbornog zakonodavstva u cjelosti, donošenje seta kvalitetnih antikoruptivnih zakona, kao i važnost primjene instituta finansijskih istraga u oduzimanju nelegalno stečene imovine, "što ona, nažalost, još nije shvatila".

"Zbog toga vlast, dosadašnjim neodgovornim odnosom prema obavezama iz pregovaračkog procesa, pokazuje da je glavni kočničar za ispunjenje obaveza iz poglavlja 23 i 24", kazao je Tomčić.

Za Pozitivnu, pojasnio je on, lider u regionu može biti jedno ona država koja je spremna da se ozbiljno obračuna sa organizovanim kriminalom i korupcijom na visokom nivou, pokrene istrage za ratne zločine, nerasvjetljena ubistva i napade na novinare i medije.

"I na taj način obezbjedi neophodne uslove za zatvaranje ovih poglavlja i pristupanja Evropskoj uniji", dodao je Tomčić.

Bonus video: