Ivanović: Idemo u SAD zbog papira za aferu Telekom

Nadam se da će tužioci posjetiti SAD gdje će imati pristup svim dokumentima važnim za Crnu Goru, kazala Braun
130 pregleda 36 komentar(a)
Đurđina Ivanović, Foto: Savo Prelević
Đurđina Ivanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 20.12.2014. 07:45h

Tužilaštvo će prihvatiti poziv Ministarstva pravde SAD, koji je juče objelodanila ambasadorka Su Kej Braun, da tužioci koji vode istragu o korupciji privatizacije Telekoma Crne Gore posjete Ameriku, kako bi dobili pristup svim dokumentima u vezi sa ovom aferom.

U blogu juče objavljenom na sajtu ambasade, Su Kej je izrazila nadu da će crnogorski tužioci, koji rade na slučaju Telekom, “iskoristiti poziv američkog Ministarstva pravde da posjete SAD, gdje će imati pristup svim dokumentima u vezi sa tim slučajem, kao i pomoć u identifikovanju dokumenata koji mogu biti posebno važni za Crnu Goru”.

Spremni smo da iskoristimo svaku priliku da dođemo do dokaza, rekla je Ivanovićeva

Specijalna tužiteljka Đurđina Ivanović sinoć je izjavila “Vijestima” da je crnogorsko tužilaštvo “spremno da preduzme sve radnje i iskoristi svaku priliku da dođe do bitnih podataka i dokaza u slučaju "Telekom", kako bi se do kraja utvrdilo činjenično stanje u ovoj krivično pravnoj stvari”. “Stoga će se tužilaštvo odazvati otvorenom pozivu američkog Ministarstva pravde da tužioci koji rade na ovom slučaju posjete SAD, u kom pravcu ćemo ostvarivati dalju komunikaciju sa nadležnim organima SAD”, navela je Ivanovićeva.

Ambasadorka je na blogu, u kojem čestita građanima Crne Gore 2015. i daje pregled događaja u 2014. pohvalila napredak Crne Gore u evropskim i NATO integracijama, izražavajući nadu da će se “u dodatku svih ovih pozitivnih koraka” iskoristiti ponuđena pomoć u istrazi slučaja “Telekom”.

Ambasada SAD je i ranije, u više navrata, nudila pomoć ovdašnjim vlastima da istraže ovaj slučaj i pomagala da dobiju dokumenta povezana sa predmetom “Telekom”. Oni su, takođe, i zvanično potvrdili da je Američka Komisija za hartije od vrijednosti i berzu došla do “dokaza” o podmićivanju u Crnoj Gori. Crnogorske vlasti su sa iste pozvane da “sprovedu potpunu istragu i privedu pravdi sve koji su krivi u ovom slučaju".

Specijalno tužilaštvo saopštilo je, međutim, ranije da, u do sada dostavljenoj dokumentaciji od državnih organa SAD, Njemačke, Slovenije i Mađarske, nije bilo dokaza da je izvršeno bilo koje koruptivno ili drugo krivično djelo. Američke finansijske vlasti utvrdile su da je „Mađar telekom" pri kupovini Telekoma Crne Gore podmitio više crnogorskih zvaničnika sa ukupno 7,35 miliona evra, uključujući i sestru tada najvišeg vladinog funkcionera, koja se bavi advokaturom.

Iz dokumenata pred američkim sudom proizilazi da je bivši predsjednik borda direktora Telekoma Oleg Obradović, odigrao jednu od ključnih uloga u procesu sklapanja ugovora između firme Sigma i Telekoma, za koji američka Komisija za hartije od vrijednosti i berze (SEC) tvrdi da je poslužio za navodno podmićivanje Ane Kolarević “u ime njenog brata” Mila Đukanovića nakon privatizacije kompanije 2005.

Bonus video: