Medojević: Vučinić ništa nije uradio da reformiše ANB

Prema riječima Medojevića, Vučinić je smijenjen samo zato što je dopustio da kompletan fundus ANB bude dostupan određenom broju zapadnih obvještajnih službi. „Što mu (Milo) Đukanović nije oprostio jer je tim ugrozio njegove interese i interese organizacije koju vodi"
5 komentar(a)
Nebojša Medojević, Foto: Luka Zeković
Nebojša Medojević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 19.12.2014. 11:42h

Bivši direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB), Boro Vučinić, osim apsolutne servilnosti prema diplomatama i rezidentima zapadnih obavještajnih službi, nije uradio ništa da reformiše službu i približi je standardima NATO-a, smatra predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević.

„Naprotiv, i kao bivši ministar odbrane stao je u zaštitu obavještajaca bivše Vojske Srbije i Crne Gore koji nijesu prošli bezbjednosnu provjeru ANB, zbog određenih smetnji vezanih za saradnju sa drugim obavještajnim službama“, naveo je Medojević u izjavi dostavljenoj agenciji MINA.

Kako je rekao, Vučinić je kao ministar odbrane raspoređivao pripadnike „čuvenog Crvenog orkestra na najodgovornija mjesta u diplomatsko-konzulranim predstvaništvima i u Ministarstvu odbrane i Vojsci“.

„Vučinić je kao ministar odbrane lično sugersiao tim oficirima da se javno oglase napadima na mene, i dao im ličnu saglasnost. Po zakonu, pripadnici Vojske i Ministarstva odbrane ne mogu komunicrati sa javnošću bez odobrenja ministra“, rekao je Medojević.

Vučinić je, dodao je, kao direktor ANB-a, kasnije, morao biti odgovoran za naknadnu izmjenu bezbjednosnih provjera za te oficire, koji su, tek nakon što je smijenjen bivši direktor Vladan Joković, od negativne dobili pozitivnu bezbjednosnu provjeru.

„NATO je curenje klasifikovanih podataka vaznih za NATO, ka službama trećih zemalja koje nijesu članice NATO, javno istakao kao razlog za nedobijanje pozivnice za NATO“, navodi Medojević.

Prema njegovim riječima, Vučinić je smijenjen samo zato što je dopustio da kompletan fundus ANB bude dostupan određenom broju zapadnih obvještajnih službi. „Što mu (Milo) Đukanović nije oprostio jer je tim ugrozio njegove interese i interese organizacije koju vodi".

Šef obavještajne službe, ocijenio je Medojević, koji neselektivno daje podatke o državnim tajnama, bio bi smijenjen u svakoj državi.

„A u onim ozbijnim koje drže do sebe, odmah uhapšen i optužen za veleizdaju. Crna Gora pod Đukanovićem je privatna država, pa je smijenjen zbog ugrožavanja njegovih interesa, a o interesima zemlje niko u ovoj vlasti i ne vodi računa“, zaključio je Medojević.

Bonus video: