Krivokapić: CG će sljedeće godine uploviti u NATO luku

"Crna Gora može sledeće godine da "uplovi u NATO luku", rekao je Krivokapić na uručivanju nagrada Siguran kompas, koje dodjeljuje nevladina organizacija Alfa centar
11 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Ranko Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 18.12.2014. 14:09h

NATO je savez koji nudi najbolji bezbjednosni okvir za Crnu Goru, ocijenio je predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić, navodeći da se nada da će država naredne godine dobiti poziv za članstvo. "Crna Gora može sledeće godine da "uplovi u NATO luku", rekao je Krivokapić na uručivanju nagrada Siguran kompas, koje dodjeljuje nevladina organizacija Alfa centar.

Nagrade se dodjeljuju za izuzetan doprinos u promociji značaja međunarodne saradnje, bezbjednosti i širenju ideje evroatlantizma u Crnoj Gori. Ovogodišnji dobitnici su Radovan Radonjić, Ivan Jovetić, Ambasada Njemačke, Fakultet političkih nauka, Organizacija mladih Atlantskog saveza Crne Gore i Radio Antena M. Posebne zahvalnice uručene su urednici emisije Izazov, koja se emituje na RTCG, Isidori Sekulić Šoć i predstavnicima Srednje mješovite škole sa Žabljaka.

Krivokapić je kazao da je to ispit koji se ne smije propustiti. "Ciljevi i jesu i nisu teški ali najbitnije je što zavise od nas. Hoćemo li imati vladavinu prava, zavisi samo od nas. Niko nije smislio razvoj bez demokratije i vladavine prava", kazao je Krivokapić. Kako je rekao, NATO je oblik i forma nagrade za dostignuća i imaće dobar efekat za Crnu Goru.

"Uz želju da sledeću godinu slavimo kao pozvani član u NATO, neka bude pobjednička 2015. godina", zaključio je Krivokapić. Nezavisni poslanik Dritan Abazović rekao je da je Alfa centar otvorio dijalog i učinio da ljudi različitih političkih profilacija mogu zajednički da razgovaraju i razmjenjuju argumente. "To nije samo političko pitanje. Ono je proces promjene mentaliteta, odnosa prema stvarnosti, proces transformacije drustva, suočavanja s prošlošću. Ne možemo da usmjeravamo vjetar ali možemo da usmjeravamo jedra", kazao je Abazović. Kako je naveo, mora se zajednički stvarati bolje društvo, ispravljati greške, poboljšati institucije, ali za to je neophodan bezbjednosni i siguran okvir.

"Ne bih one, koji ne smatraju da je NATO najbolji okvir za to, doživljavao kao neprijatelja, već ih pozivam na dijalog", poručio je Abazović. Direktor Alfa centra, Aleksandar Dedović, citirajući Borislava Pekića, poručio da treba gledati naprijed, »jer da se nije tako htjelo, oči bi nam bile na potiljku«. Kako je rekao, Alfa centar veliki dio aktivnosti usmjerava ka mladima. "Njihova sigurna budućnost je obaveza svih. NATO ne treba obožavati, niti mu se klanjati, ali taj savez nudi najbolji bezbjednosni okvir za Crnu Goru", poručio je Dedović.

On smatra da ne postoji nijedan razlog zašto Crna Gora ne bi bila uvažen član NATO-a. »Iduća godina odrediće put Crne Gore a na cijelom društvu je da ponese dio izazova koje moramo savladati«, zaključio je Dedović. Ambasador Slovenije u Crnoj Gori, Vladimir Gasparič, rekao je da je urađeno mnogo u Crnoj Gori. »NATO je zadovoljan kojom predanošću Crna Gora ide ka Alijansi«, poručio je Gasparipč. Nacionalni koordinator za NATO, Nebojša Kaluđerović, rekao je da je Komunikacioni tim za članstvo otvorio dijalog o ulasku Crne Gore u NATO. "Nastavićemo to i naredne godine kada ćemo, vjerujem, dobiti poziv", rekao je Kaluđerović.

Profesor Radovan Radonjić kazao je da ga je priznanje trostruko iznenadilo. "Kao prvo, neko se sjetio ljevičaru da namijeni nagradu. Drugo, smatrao sam da postoje drugi koji su uradili više od mene, pa mislim da mi ova nagrada ne pripada iako je izuzetno cijenim«, rekao je Radonjić. Treće, kazao je on, način na koji uči o NATO-u je drugačije od onoga što radi crnogorska javnost.

"Ne radi se samo o starom profesoru, nego i o komunisti koji je zastupao ideju nesvrstanosti. Promijenila su se vremena, NATO, pa i profesor Radonjić", rekao je on. Kako je kazao, njegov odnos prema NATO-u se temelji na uvjerenju da je to jedini način na koji se Crna Gore može izvući iz prošlosti. "Uvjeren sam da isto koliko Crnoj Gori treba NATO, tako i NATO-u i Evropskoj uniji treba Crna Gora", zaključio je Radonjić.

Bonus video: