Lekić: Glavni NATO ideolozi dolaze iz struktura korumpirane vlasti

7 komentar(a)
NATO karavan, Foto: Savo Prelević
NATO karavan, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.12.2014. 13:16h

Odluku o članstvu Crne Gore u NATO savezu građani treba da donesu na demokratskom referendumu, ocijenjeno je danas na okruglom stolu "Crna Gora na raskršću: 2015. - prekretnica integracija".

Lider Demokratskog fronta, Miodrag Lekić, smatra da će u narednoj godini biti nastavljen "ekonomsko-moralni slom države", ocijenjujući da će 2015. biti godina raznih reformi prema Evropskoj uniji i da tih reformi neće biti.

On smatra da se NATO, na neki način, kompromituje ukoliko, kako je kazao, ima propagandiste i glavne ideologe u redovima pojedinaca "koji dolaze iz struktura korumpirane vlasti".

"Smatram da odluku o članstvu treba donijeti na referendumu. Međutim, tu sad imamo frazu da "crnogorska elita vidi više od naroda". Imate elitu koja pretenduje da tretira narod kao stado ovaca, znači treba ga voditi. Tu se izražava prezir prema narodu", ocijenio je Lekić.

Poslanik Socijalističke narodne partije, Aleksandar Damjanović, saglasan je sa Lekićem da isključivo elitistički pogled, koji je, kako je naveo, vezan za sopstvene interese, tretira pitanje integracije Crne Gore u NATO.

"Mislim da bi bilo dobro razmišljati o modelu referenduma. Zašto paradigma "za" i "protiv" NATO ne bi imala alternative – dva pitanja. Jedno - za NATO, drugo za neutralnost. To je demokratski iskorak, da vidimo gdje je većina", kazao je Damjanović.

Milačić: Dužnost i obaveza svakog slobodnog građanina da stane u odbranu demokratije

Izvršni direktor Pokreta za neutralnost, Marko Milačić, organizacije koja je organzovala okrugli sto, ocijenio je da Crna Gora nije demokratsko društvo, navodeći da se to najviše odgleda u procesu NATO integracija.

On je ukazao na nedavno istraživanje koje je pokazalo da je 35 odsto građana za učlanjenje u NATO savez, a da 28 odsto studenata, prema istraživanju koje je radila Ambasada Sjedinjenih Američkih država, za učlanjenje u Alijansu.

"Dok je tako niska podrška, čitava kriminogena vlast sa svojim propagadnim punktovima, sa kritički nastrojenim medijima, velikim brojem nevladinih organizacija i predstavnicima civilnog društva su snažno za učlanjenje u NATO, i to je jedan od glavnih problema u našem društvu", ocijenio je Milačić.

Prema njegovim riječima, zbog toga je dužnost i obaveza svakog slobodnog građanina da stane u odbranu ideje demokratije.

"Ovdje imamo situaciju da se jedna velika grupa ljudi zalaže za NATO savez i da to pokazuju demokratskom iskorakom, a da ogromna većina stanovništva protiv te ideje i protiv tih integracija", naveo je Milačić.

On smatra da je neutralnost Crne Gore pravedna, miroljubljiva i ekonomski najracionalnija ideja.

Milačić je rekao da se nije lako boriti za ideju neutralnosti, navodeći da sabotaže dolaze sa svih strana, "kako spolja, tako i iznutra".

Ljumović: Za neutralnost je potrebna jaka ekonomija

Profesorica Lidija Vujačić kazala je da se ona zalaže za ideju neutralnosti, navodeći da ta odluka treba biti izglasana na referendumu.

"Referendum mora biti raspisan, što je glavni problem u demokratskom ambijentu", ocijenila je ona.

Aleksandar Ljumović iz Liberalne partije smatra da je za neutralnost potrebna jaka ekonomija, ocijenjujući da crnogorska ekonomija u ovom trenutku ne može da izdrži veća izdvajanja za vojsku.

"Mislim da u ovom momentu sebi ne možemo da priuštimo uvođenje redovnog služenja vojnog roka", naveo je on.

Izvršni direktor Alfa Centra, Aleksandar Dedović, rekao je da u toj organizaciji smatraju da Crna Gora nije u kapacitetu da brine o svojoj odbrani i bezbjednosti, navodeći da bi članstvo u sistemu kakav je NATO, omogućilo mir i bezbjednost.

Bonus video: