Potrebni napori da bi se obezbjedila sloboda izražavanja i medija

EU traži ubjedljive rezultate u borbi protiv korupcije i "što je posebno značajno na visokom nivou"
75 pregleda 0 komentar(a)
Šefovi diplomatija EU (Novina)
Šefovi diplomatija EU (Novina)
Ažurirano: 16.12.2014. 10:28h

Savjet za opšta pitanja Evropske unije (EU) je ocijenio da Crna Gora "sada ulazi u fazu pregovora kada je potrebna jaka politička volja da bi se ostvarili opipljivi i trajni rezultati" u vladavini prava i borbi protiv korupcije.

U Nacrtu zaključaka koji će danas razmatrati šefovi diplomatija članica EU se navodi da Crna Gora treba da se posveti nadoknađivanju kašnjenja u pregovorima u poglavljima 23 i 24 i postizanju ubjedljivih rezultata u vladavini prava i borbi protiv korupcije, “i što je posebno značajno na visokom nivou”.

To tijelo, kako piše u Nacrtu zaključaka u koje su "Vijesti" imale uvid, pozdravlja napore Vlade u procesu reformi, ali napominje da su potrebni dalji napori kako bi se obezbjedila sloboda izražavanja i medija.

"Posebna pažnja treba da bude posvećena da se nadoknade kašnjenja i daljem razvoju ubjedljivih rezultata u oblastima vladavine prava, uključujući borbu protiv korupcije, i što je posebno značajno na visokom nivou. I dok se pozdravlja politička volja u procesu reformi od strane Vlade, dalji napori su potrebni da bi se garantovala sloboda izražavanja i medija", navodi se u dokumentu pripremljenom za šefove diplomatije članica EU.

Savjet u nacrtu poziva sve parlamentarne partije na "konstruktivan politički dijalog" kako bi se obezbjedilo povjerenje građana u izborni proces i državne institucije.

U dokumentu se navodi da će jačanje administrativnih kapaciteta u EU integracijama biti esencijalno za zadržavanje pozitivnog impulsa na putu ka EU.

Dodaje da će Savjet pažljivo pratiti napredak u poglavljima 23 i 24 koja će odrediti dalji tempo pregovora, kao što je i predviđeno u pregovaračkom okviru.

Pohvale za sankcije, opomene za politizovanu administraciju

U Nacrtu se dodaje da posebnu pažnju zahtijeva i veći nivo profesinalizma, transparentnosti i borbe protiv politizacije u javnoj administraciji takođe zahtijeva posebnu pažnju.

U dokumentu stoji da Crna Gora treba da nastavi sa ekonomskim reformama, i posebno se bavi nezaposlenošću i poboljšanjem okruženja za biznis u vrijeme sprovođenja mjera fiskalne konsolidacije.

U nacrtu je pohvaljeno usklađivanje sa vanjskom i bezbjedonosnom politikom EU.

Bonus video: