Grabar-Kitarović: Podsticati osjećaj nacionalnog ponosa među ovdašnjim Hrvatima

0 komentar(a)
Ažurirano: 16.12.2014. 13:49h

Kandidatkinja HDZ za predsjednicu Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, boravila je danas u Tivtu gdje se iza zatvorenih vrata, u Domu kulture "Josip Marković" u Donjoj Lastvi, srela sa čelnicima ovdašnjih hrvatskih udruženja i kotorskim biksupom, monsinjorom Ilijom Janjićem.

Domaćin predsjedničkoj kandidatkinji HDZ-a bio je predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore i visoki funkcioner HGI Zvonimir Deković, a sastanku su pored ostalih, prisustvovali i čelnik Hrvatskog građanskog društva Crne Gore iz Kotora Mirko Vičević i predsjednik Hrvatske krovne zajednice "Dux Croatorum" iz Tivta Andrijan Vuksanović.

Domaćini skupa iz HNV Crne Gore, nijesu dopustili novinarima da prate sastanak, a tu privilegiju jedino je imao tivatski Dux radio kojeg vode i uređuju Vuksanović i Deković.

"Razlog mog dolaska nije ubiranje glasova, već jer to potreba da pokažem da ću kao predsjednica Republike Hrvatske posebno brinuti o Hrvatima van domovine, te da smo mi svi dio jednoga naroda, jednoga bića i da su mi svi hrvatski državljani isti, bez obzira gdje žive" kazala je Grabar-Kitarović nakon što su je čelnici hrvatske manjine u Crnoj Gori dočekali sa rakijom i priganicama.

Susret sa monsinjorom Ilijom Janjićem, foto: Siniša Luković

Prema zakonu u Hrvatskoj pravo glasa na tamošnjim izborima imaju i svi hrvatski državljani koji žive u inostranstvu, a registruju se kao glasači.

Prije četiri godine, čelnici hrvatske manjine iz Crne Gore javno su podržali tadašnjeg kandidata SDP i aktuelnog šefa Hrvatske države Iva Josipovića, pozivajući ovdašnje Hrvate sa pravom glasa u Hrvatskoj da glasaju za Josipovića.

Ovog puta Deković i ekipa izgleda da su odlučili da na izborima 28. decembra, podrže opozicioni HDZ i kandidatkinju te partije.

"Računam na glasove hrvatskih državljana i nije bitno gdje oni žive. Mi kao Republika Hrvatska imamo ustavnu obavezu, ja kao buduća predsjednica države i sukreatorka spoljne politike, posebno ću se brinuti o Hrvatima van domovine", rekla je Grabar-Kitarović dodajući da su je njeni domaćini u Tivtu upoznali sa stanjem i problemima hrvatske zajendice u Crnoj Gori, posebno apostrofirajući problem asimilacije.

Sa sastanka sa čelnicima crnogorskih Hrvata, foto: Siniša Luković

"Moramo pomoći malo da se podstice taj osjećaj nacionalnog ponosa i samosvjesti među ovdašnjim Hrvatima, ali isto tako moramo i pomoći kod nekih materijalnih pitanja kad je riječ o prostoru gdje se sastaju, o zgradi u Kotoru i naravno, činjenici da kada se nešto dogovorimo, onda to bude i sprovedeno", kazala je Grabar-Kitarović, ističući da se sa čelnicima Hrvata u Crnoj Gori srela na svoju inicijativu ali da im "nije tražila glasove".

"Ipak, vjerujem da ću dobiti njihove glasove jer program koji predstavljam je vrlo realan i utemeljen na stvarnom životu. Činjenica da sam došla ovdje i da ću doista u svom programu isticati pitanje Hrvata van domovine, mislim da je i dobra pretpostavka za glasove Hrvata sa ovih prostora" poručlila je kandidatkinja HDZ uz obećanje da će sljedeći put u Crnu Goru doći kao predsjednica Hrvatske.

Predsjednički izbori u Hrvatskoj održaće se 28. decembra, a kandidati za novog šefa države su aktuelni predsjefnsik Ivo Josipović (SDP), Kolinda Grabar-Kitarović (HDZ), Milan Kujundžić (Savez za Hrvatsku) i Ivan Vilibor Sinčić (Udruga "Živi zid").

Galerija

Bonus video: