Radoviću pomogli loša vlast i loša opozicija

Razlozi za uspjeh “Izbora” su nedjelotvorna lokalna vlast, sukobi u Milićevoj partiji, lutanja Fronta i DPS-ove privatizacije u Boki
21 komentar(a)
Dušan Radović Krušo, Foto: Slavica Kosić
Dušan Radović Krušo, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 16.12.2014. 06:37h

Birači u Herceg Novom dali su iznenađujuće veliku podršku listi “Izbor” Dušana Kruša Radovića zbog nedjelotvorne lokalne vlasti SNP-PzP-Nova-NS čijem su padu povjerenja dolila ulje na vatru sporenja u centrali partije Srđana Milića i lutanja Fronta, dok DPS nije uspio da pridobije veći broj novih birača, vjerovatno zbog nezadovoljstva Novljana privatizacijama za koje je odgovorna Vlada.

Osim toga, opozicioni birači su izgleda masovno glasali “Izbor” jer je Radović, koji posjeduje krupan kapital i koji je vlasnik “TV Boka”, nov na političkoj pozornici i pripada, kako je sam rekao, “prosrpskoj priči”.

Moguće da je Milić, koji se nije ni obratio simpartizerima u Novom, svjesno žrtvovao taj grad kako bi disciplinovao neposušni odbor Obrada Gojkovića. Poruka koju mogu izvući Andrija Mandić i Nebojša Medojević, koji se takođe nisu osvrtali na Herceg Novi, je da mogu računati na bitniji uticaj na političkoj sceni samo u okviru jedinstvenog DF-a, predvođenog Miodragom Lekićem, koji je na predsjedničkim izborima dobio podršku za oko 50 odsto veću nego što su skupili SNP, Nova, PzP i NS u koalicionom nastupu.

Što se tiče odgovornosti lokalne vlasti, glomazna i neefikasna administracija, u kojoj je zaposlen veliki broj partijskih kadrovika, nailazila je na oštre osude građana. Tako je kritikovano imenovanje pet potpredsjednika Opštine koji su građane godišnje koštali oko 65 hiljada (plate sa doprinosima). Dalje, zbog nesaglasja između koalicionih partnera funkcijama se trgovalo, što je stvaralo krizu u radu tih ustanova. Tako je novoimenovani direktor JU “Muzej i galerija” čekao skoro godinu da preuzme dužnost, dok se afera zbog smjene starog i imenovanja novog direktora u JUK Herceg festo odvijala kao TV sapunica. Dalje, izgradnja kapitalnih objekata - kanalizacionog kolektora i fabrike za preradu otpadnih voda, vrijednosti 30 miliona eura, kasni duže od godinu, dok je putna infrastruktura loša, a čistoća grada u anketama turista svake godine dobija sve nižu ocjenu.

Aktivisti "Izbora"

Na drugoj strani DPS , koji je bio najjača opoziciona partija ima ogromnu hipoteku, zbog neuspješnih privatizacija, prije svih HTP Boka i bivše Vojne bolnice Meljine, dok dio Novljana ne gleda blagonaklono na najavljene privatizacije Instituta Igalo i Brodogradilišta Bijela.U takvoj političkoj i ekonomskoj situaciji pojavio se “Izbor” , od koga sada zavisi ko će biti nova vlast u Novom.

Humanista, biznismen, rusofil, cijenjen u SPC-u

Široj javnosti Radović se predstavio 2011. kada je angažovao brod i sa posadom spasio radnike u Libiji u kojoj je tada počeo rat. Radovićeva firma je u to vrijeme učestvovala u gradnji željeznice u toj zemlji.

Pojedinačno je pomagao Novljane u slučaju bolesti, gubitka posla...

Radović ima bliske veze sa SPC-om , ali i sa ruskim ambasadorom u Crnoj Gori Andrejem Nesterenkom. Inicirao je osnivanje Ruskog kulturnog centra u Novom, kao i podizanje spomenika grofu Savi

Vladisaviću, Srbinu koji je bio u službi ruskog cara Petra Velikog. SPC je Radovića odlikovala ordenom Svetog Save. Blizak je sa hercegovačkim vladikom Grigorijem. To je imalo svoju težinu na izborima jer u najvećem bokeljskom gradu živi veliki broj građana koji su doselili iz Hercegovine sa kojom imaju jake veze. Ovaj uspješni biznismen posao je razvijao u Srbiji, Rusiji, Libiji i Italiji.

U “Izboru” je okupio ljude koji do sada nijesu bili aktivni u politici, iako nijesu bili imuni na nju.

Bonus video: