Lukšić: A5 predstavlja najznačajniji regionalni bezbjednosni forum

Domaćin sastanka bio je ministar vanjskih poslova Republike Albanije Ditmir Bušati , a sastanku su prisustvovali i visoki predstavnici članica Povelje Bosne i Hercegovine, Hrvatske i SAD, kao i partnera Povelje Kosova i Srbije
0 komentar(a)
Američko-jadranska povelja, Foto: MVPEI
Američko-jadranska povelja, Foto: MVPEI
Ažurirano: 15.12.2014. 16:22h

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić učestvovao je danas u Tirani na sastanku Partnerske komisije koji se održava u okviru predsjedavanja Republike Albanije Američko-jadranskom poveljom (A5).

Domaćin sastanka bio je ministar vanjskih poslova Republike Albanije Ditmir Bušati , a sastanku su prisustvovali i visoki predstavnici članica Povelje Bosne i Hercegovine, Hrvatske i SAD, kao i partnera Povelje Kosova i Srbije.

Potpredsjednik Lukšić je u izlaganju ocijenio da A5 predstavlja najznačajniji regionalni bezbjednosni forum za zemlje Zapadnog Balkana. On je upoznao sa napretkom Crne Gore u reformama u ključnim oblastima i Intenziviranim i fokusiranim razgovorima sa NATO i izrazio uvjerenje da će naš učinak rezultirati pozivom Crnoj Gori za članstvo u NATO najkasnije do kraja 2015. godine.

Ministar Lukšić je takođe istakao posvećenost Crne Gore jačanju svih oblika saradnje između članica Povelje u oblastima od zajedničkog interesa, naročito kada su u pitanju regionalni i globani bezbjednosni izazovi.

Na kraju sastanka Bosna i Hercegovina je od Albanije preuzela jednogodišnje predsjedavanje Poveljom.

Bonus video: