Odbor podržao dalje učešće naših vojnika u Avganistanu

Prema riječima Samardžića, crnogorske snage biće angažovane u sjevernoj zoni gdje je Njemačka liderska nacija, a crnogorski kontingent biće u sastavu hrvatske jedinice. “Naš zadatak se neće promijeniti, a to je obezbjeđenje savjetničkih timova koji se angažuju na pomoći avganistanskim snagama”
68 pregleda 0 komentar(a)
vojnici, ISAF misija, Foto: Ministarstvo odbrane
vojnici, ISAF misija, Foto: Ministarstvo odbrane
Ažurirano: 15.12.2014. 12:01h

Zakonodavni odbor danas je, većinom glasova, podržao Predlog odluke o upućivanju crnogorskih vojnika u misiju koja je neborbenog karaktera u Avganistanu.

Za to su glasali poslanici Demokratske partije socijalista, Socijaldemokratske partije, Pozitivne Crne Goe, protiv su bili iz Demokratskog fronta (DF), a uzdržani iz Socijalističke narodne partije.

Predlog odluke o upućivanju vojnika u misiju 'Resolute Support' (Odlučna podrška) utvrdio je Savjet za odbranu i bezbjednost.

Predviđeno da se u misiju uputi do 20 pripadnika Vojske, uz mogućnost rotacije, što predstavlja smanjenje za 25 pripadnika u odnosu na broj koji je bio predviđen za angažovanje u misiji ISAF u Avganistanu.

Ministarka odbrane Milica Pejanović Đurišić kazala je da se upućivanjem vojnika u novu misiju "Resolute Support" (Odlučna podrška) u Avganistanu, obezbjeđuju mogućnosti za podizanje kapaciteta Vojske, a država se u toj odluci rukovodila svojim inetersima.

Pejanović Đurišić kazala je da je procedura strogo definisana, da se na partnerskim konferencijama dogovaraju potrebe za angažovanjem, a države odgovaraju u skladu sa svojim mogućnostima.

“Kada je u pitanju formiranje nove misije to je zahtjevan zadatak. Mi smo se rukovodili našim mogućnostima, prije svega iz aspekta budžeta. Bez obzira na to da su postojali interesi da se broj značajno ne smanjuje, mi smo na prvo mjesto stavili naše interese”, rekla je ona.

Prema riječima Pejanović-Đurišić, učešće u misiji način je da Crna Gora pokaže da dijeli zajedničke vrijednosti sa civilizovanim svijetom.

“Vodimo i računa da učešćem u misijama ostvarujemo mogućnosti za podizanje kapaciteta Vojske. I to je jedini način kako to može da se radi na kvalitetan način”, navela je ona.

Pejanović-Đurišić je kazala da za učešće u misiji ne postoji direktna veza sa NATO integracijama.

“Kad govorimo o evroatlantskim integracijama govorimo o procesu u kom treba da pokažemo da dijelimo iste vrijednosti sa članicama Alijanse. Jedan od načina je i to, ali nije ni na koji način direkto povezano”, pojasnila je ona.

Načelnik Genaralštaba Dragan Samardžić pojasnio je da je misija neborbenog karaktera, sa zadatkom da obučava, savjetuje i pomaže nacionalnim institucijama i vojsci Avganistana.

On je kazao da je Savjet za odbranu detaljno razmotrio pitanje o glasanju.

“Bio je problem prošlog puta o načinu glasanja, mi smo detaljno sagledali i Ustav je jasan-o zakonu o kom se glasa za učešće treba dvotrećinska podrška, a za odluku potrebna je prosta većina”, naveo je Samardžić.

Poslanik DF Emilo Labudović pitao je da li se može govoriti o mirovnoj misiji u Avganistanu,s obzirom na situaciju u toj državi, i šta je Ministarstvo odbrane uradilo da obezbijedi apsolutnu bezbjednost svojim pripadnicima.

“Ovi koji su započeli čitavu tu maskaradu već su se povukli i sačuvali svoje efektive i sad bi te repove trebalo da čiste neki drugi”, dodao je on.

Samardžić je pojasnio da se ISAF snage neće uključivati u borbu niti pružati vatrenu podršku snagama agvanistanske nacionalne bezbjednosti.

“Okršaj sa pobunjeničkim grupama i talibanima isključivo u nadležnosti avganistanske policije i vojske. Snage Resolute Support biće angažovane na savjetovanju viših nivoa komandovanja, logističkoj podršci i obuci personala”, naveo je on.

Prema riječima Samardžića, crnogorske snage biće angažovane u sjevernoj zoni gdje je Njemačka liderska nacija, a crnogorski kontingent biće u sastavu hrvatske jedinice. “Naš zadatak se neće promijeniti, a to je obezbjeđenje savjetničkih timova koji se angažuju na pomoći avganistanskim snagama”.

Kada se govori o bilo kojoj misiji, Samardžić je dodao da se ne može govoriti o apsolutnoj bezbjednosti, “jer je učešće u bilo kojoj misiji dosta rizično, a do sada smo daleko više izazova bezbjednosti imali u misiji Ujedinjenih nacija u Liberiji nego u Avganistanu”.

Poslanik Fronta Vladislav Bojović pitao je koliko će Crnu Goru koštati misija.

On je ocijenio da Crna Gora nema državni interes za učešće u toj misiji, i konstatovao da je to uskopartijski interes vrha Demokratske partije socijalista,jer se državni novac zloupotrebljava za partijske svrhe “da bi se dodvorili velikim centrima moći”.

Bojović smatra da se zbog opredjeljenja Vlade da pripadnici Vojske učestvuju u Avganistanu, crnogorskim vojnicima u Crnoj Gori uskraćuju njihova Ustavom garantovana prava.

“Vojnici su primorani da učestvuju u vrlo rizičnim misijama da bi popravili materijalni položaj”, naveo je Bojović.

On je podsjetio da je Ministarstvo dužno svojim pripadnicima više od dva miliona EUR, po više osnova.

“Zbog NATO propagander i ovakvih misija pripadnici Vojske Crne Gore se uskraćuju za osnovna prava i zato je sporno može li se govoriti o ustavnosti”, zaključio je Bojović.

Samardžić je rekao da su troškovi za učešće u misiji i ove godine prepolovljeni, i podsjetio da je promijenjen zakon.

“Do sada se na dnevne nadoknade koje su sto EUR plaćali doprinosi oko 109 EUR, tako da je to značajno smanjeno, pogotovo jer je smanjen broj pripadnika, kojih će biti oko 17. Njihova dnevna nadoknada, po našem predlogu se ne bi trebala mijenjati”, pojasnio je on.

Samardžić je ukazao da su 90 odsto svih troškova u misiji personalni izdaci.

“U ranijoj sitauciji iako se prikazivalo da su troškovi bili oko tri, četiri miliona zavisno od godine, uvijek se preskakalo reći da se od toga 50 odsto odmah kroz poreze i doprinose vraćalo u budžet, tako da realni troškovi nisu toliki”, dodao je on.

Samardžić je ukazao da od sume predviđene nacrtom budžeta, za samu obuku i logističke izdatke, troškove izose deset do 15 odsto.

Poslanik Pozitivne Crne Gore Srđan Perić rekao je da će ta stranka podržati predlog odluke zbog toga što je učešće vojnika dobrovoljno, kao i činjenice da se vodi računa o smanjenju broja učesnika, ali i zbog šireg konteksta obaveza na putu rema NATO-u.

Samardžić je dodao da se do sada za svaki kontingent prijavljivalo po četiri, pet pripadnika na jedno mjesto. “Što se tiče učešća, mi ne prihvatamo bilo koji zadatak, nego smo tražili ono što najviše odgovara našim interesima i najmanje rizičnu varijantu”.

Zakonodavni odbor podržao je jednoglasno Predlog rezolucije o zaštiti životne sredine, koji je predložio poslanik Fronta Branko Radulović.

On je rekao da u rezoluciji nema ništa političko, navodeći da su tekst više hvalili iz vlasti nego opozicije.

Radulović je upozorio na necivilizacijski odnos društva prema životnoj sredini.

Predlog rezolucije o zaštiti životne sredine unaprijeđen je komentarima i sugestijama relevantnih subjekata u toj oblasti, a tekst je inoviran saznanjima iz Evropske agencije za životnu sredinu iz Kopenhagena.

Bonus video: