POSJETA BIJELOM POLJU

Đukanović o tome da je marioneta Brana Mićunovića: To je glupost kojom se bave zaludnjaci

On je istakao da posjeta Bijelom Polju pred kraj godine nosi dvije poruke, prvu o posvećenosti Vlade Crne Gore razvoju sjevernog regiona naše države, a druga je poruka podrške jednoj uzornoj lokalnoj upravi koja već godinama predstavlja najbolji primjer uspješnosti vladine regionalne politike
124 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.12.2014. 20:04h

Na pitanje "Vijesti" da prokomentariše navode da je marioneta u rukama Brana Mićunovića kao i to da je njegov brat Aco Đukanović imao direktnu korist od šverca cigareta premijer Milo Đukanović je tokom današnje posjete Bijelom Polju kazao da je to obična "glupost zaludnjaka".

Ove navode je iznio Goran Stanjević koji se u dokumentu italijanskog tužilaštva iz istrage šverca cigareta pominje kao predstavnik Vladine agencije za strane investicije u Švajcarskoj od 1995. do 1998. godine,

"Dakle, to smatram običnom glupošću koja je prežvakana ne jednom nego milion puta do sada i mislim da se njom bave samo zaludnjaci", odgovorio je Đukanović, nakon čega se čuo pljesak okupljenih DPS-ovaca i građana Pavinog Polja i Kovrena, kojima je otvoren novi put.

Đukanović je sa saradnicima razgovarao sa predsjednikom Opštine Bijelo Polje Aleksandrom Žurićem o projektima čiji je nosilac Vlada i koje Vlada realizuje u partnerstvu sa Opštinom. On je istakao je jedna od dvije poruke koje nosi posjeta Bijelom Polju kontinuitet posvećenosti Vladine politike razvoju sjevernog regiona naše države.

"A druga poruka podrške Bijelom Polju, kao jednoj uzornoj lokalnoj upravi, koja godinama predstavlja najbolji primjer uspješnosti Vladine regionalne politike", kazao je Đukanović.

On je dodao da je u prvom planu sastanka u Opštini, sa Žurićem, bio problem u gradskoj bolnici, i da je dogovoren set mjera koji će biti preduzete, a koje bi, tokom sljedeće sedmice trebalo da imaju finalnu fazu izvođenja, što će garantovati da se više na tom, kao ni na bilo kojem drugom mjestu to ne može ponoviti.

"Unaprijeđenja će biti u pogledu upravljanja bolnice, što će uz pojačanu pažnju medicinskog osoblja i nadlažnih državnih službi i obezbijediti da imamo rastući kvalitet zdravstvene zaštite naših stanovnika", kazao je Đukanović.

On je istakao da posjeta Bijelom Polju pred kraj godine nosi dvije poruke, prvu o posvećenosti Vlade Crne Gore razvoju sjevernog regiona naše države, a druga je poruka podrške jednoj uzornoj lokalnoj upravi koja već godinama predstavlja najbolji primjer uspješnosti vladine regionalne politike.

"Prije nekoliko godina smo najavili da će Bijelo Polje, kada sve budemo izgradili što smo isplanirali, zauzeti poziciju regionalnog centra, što je Bijelo Polje danas nesumnjivo, ali ne zadovoljavamo se time, idemo dalje sa razvojem infrastrukture, privrede, društvenih djelatnosti u cilju unaprijeđenja kvaliteta života ljudi u ovom gradu", rekao je premijer.

On je ocijenio da privredna pitanja, koja moraju biti na prvom mjestu, da je dobrodošla pozitivna inicijativa u vezi sa Vunarskim kombinatom, ali i o tome kako možemo učiniti dodatne podsticaje za bolje korišćenje poljoprivrednih površina u ovoj opštini, što predstavlja jedan izuzetan razvojni resurs.

"Pored razvoja Bjelasice, dio budžetskih sredstava je opredijeljen i za radove na Đalovića Pećini. Izgradnja auto puta će donijeti preporod na području sjevera Crne Gore. Ocijenili smo i da je u pogledu komunalne infrastrukture dosta napravljeno, ali da ostaje važan zadatak pitanje sistema za prečišćenje otpadnih voda, za šta smo dobili grant, obezbijedili partnera za izgradnju prve faze. Napredovalo se i u pogledu društvene infrastrukture, Bijelo Polje danas ima i sportsku halu, univerzitet, preporođen dom kulture, nove vrtiće, novi dom starih, djecu sa posebnim potrebama. Uz domaćinsko upravljanje lokalne vlasti i uz pomoć vlade, Bijelo Polje je poprimilo sve sadržaje jednog modernog urbanog grada", kazao je Đukanović.

Set mjera za rekostrukciju Ginekologije i Neonatologije

Predsjednik Žurić je kazao da se poslije događaja koji se desio i tragedije koja je zadesila i Bijelo Polje i cijela država, u problem uključena i lokalna uprava .

"Neposredni rukovodeći kadar u bolnici je inoviran, pokrenuta je inicijativa Ministarstvu zdravlja kako bi se obezbijedila sredstva kako bi se odjeljenjima koja su bila u fokusu i na kojima su se problemi desili, da se na njima prvo odradi analiza, zatim plan rekonstrukcije, a poslije toga i niz koraka za koja će biti obezbijeđena sredstva i iz vlade“, rekao je Žurić o dodao da je dogovoren set poteza koji će u prvom redu učiniti da se stanje na odjeljenjima neonatologije i ginekologije dovedu u potpuni red, a dugoročno da vrati povjerenje građana u ovu bolnicu koju smo mnogo puta pohvalili prije nego što se desilo ovo, što ne smijemo zaboraviti.

Put Slijepač most-Crkvine vrijedan 14 miliona eura

Premijer Đukanović sa saradnicima obišao je juče poslednju etapu regionalnog puta Slijepač most –Tomaševo – Pavino Polje – Crkvine, vrijednu 14 miliona eura.

Žurić je kazao da ovaj put, za građane ovog kraja, ali i za Bijelo Polje ima neprocjenjivu vrijednost, mnogo veću od svog finansijskog izraza. „ Jer smatramo da je ovo posljednja pretpostavka koja treba da uslovi ozbiljne investicije u poljoprivredi i označi ono što je jedan od prioriteta ovoga kraja i jedne od strateških grana kada je u pitanju cjelokupno Bijelo Polje“, kazao je Žurić naglašavajući i to da je danas sa premijerom razgovarao i o završetku tržnice, početku realizacije prve faze kolektora za koji su završeni preduslovi.

"Definisali smo i jedan projekat za početak radova na otvaranju bjelopoljske strane Bjelasice. Taj projekat je ukuno vrijedan, za trogodišnji planirani period, 30 miliona eura i u četvrtak je zakazan početak radova na tom projektu, konkretno početak izgradnje puta, elektromreže, infrastrukture, poslije čega će u 2016. i 2017. godini uslijediti i izgradnja žičara".

Sljedeće godine put novi put od pljevaljske Vrulje

Ministar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović je kazao da relizacija projekta Slijepač most - Crkvine pokazuje kontinuitet zalaganja Vlade Crne Gore na rehabilitaciji, izgradnji i rekonstrukciji putne mreže u Crnoj Gori.

Velike napore je Vlada, resorno ministarstvo za saobraćaj i pomorstvo i Direkcija za saobraćaj svih ovih godina učinjela. Najbolje o tome svjedoči cifra koja je od sticanja nezavisnosti 2006 iznosi preko 300 miliona eura koja je uložena u izgradnju i rekonstrukciju puteva. U nekoliko faza smo radili put od Slijepča mosta do Crkvica. Ova posljednja dionica je dužine 7,8 kilometara a njena vrijednost 4.650.000 eura. Konzorcijum Crnagoraputa i Bemaksa su je izvanredno uradili. Od Slijepča mosta je do sada izgradnja puta je koštala oko 14 miliona eura“, kazao je Brajović i najvio da je u procesu izrade tehnička dokumentacija za dionicu od Crkvica do Vrulje, u dužini od 12 kilometara, koja će početi da se radi u drugoj polovii sledeće godine.

"Kad završimo i tu dionicu, biće završena dokumentacija i za novi segment od Vrulje, preko Mijakovića do Kosanice, što će u potpunosti završiti regionalni put R10 do Pljevalja, a što će dovesti do skraćenja puta između Bijelog Polja i Žabljaka od 37 kilometara", kazao je Brajović.

Galerija

Preporučujemo za Vas