Venecijanska komisija: Vlada da ostavi sudije na miru

Vlada utvrdila zakon o USKOK-u iako Venecijanska komisija nije dostavila mišljenje koje je traženo
3 komentar(a)
Venecijanska komisija, Foto: Venice.coe.int
Venecijanska komisija, Foto: Venice.coe.int
Ažurirano: 13.12.2014. 09:57h

Venecijanska komisija preporučila je Vladi da se manje miješa u organizaciju sudova i time omogući poštovanje principa odvojenosti vlasti.

U mišljenju koje je juče utvrdila na Nacrt zakona o sudovima, Sudskom savjetu i pravima i dužnostima sudija, Venecijanska komisija je pozdravila napore Crne Gore da unaprijedi pravni i institucionalni okvir, usklađujući ga sa međunarodnim i standardima Savjeta Evrope.

Međutim, Komisija je mišljenja da neke zakonske norme treba unaprijediti.”Preporučuje se da se obezbijedi povećanje garancija za nezavisnost sudija, da se smanji miješanje Vlade u unutrašnju organizaciju sudova i da svoj nadzor ograniči kako bi se obezbijedila puna nezavisnost sudstva i princip odvojenosti vlasti,” navodi se u stavu Venecijanske komisije.

Ona predlaže da se “pojasne pravila, osnove i procedura razrješenja ili privremene suspenzije članova Sudskog savjeta kako bi se osigurala njegova autonomija i nezavisnost”.Komisija je takođe sugerisala Ministarstvu pravde, koje je predlagač zakona i koje je tražilo mišljenje, da precizira pravila o nespojivosti, imunitetu i disciplinskim postupcima protiv sudija.

Zakon je još u Nacrtu i nije razmatran na sjednici Vlade. Njime je predviđen jedinstven postupak izbora sudija, njihovo ocjenjivanje svake tri godine (izuzev sudija Vrhovnog suda), kao i detaljne procedure za disciplinsku odgovornost pojačavanjem uloga disciplinskih tužilaca pri Sudskom savjetu.

Venecijanska komisija treba da utvrdi i mišljenje na Nacrte zakona o državnom tužilaštvu i specijalnom tužiocu, kojim je najavljeno formiranje crngorske verzije USKOK-a.Vlada je međutim na sjednici 4.decembra već usvojila predloge ta dva zakona i dostavila ih parlamentu.

Bonus video: