Predloženo zatvaranje procedure monitoringa

“Naglašeno je da je Crna Gora ostvarila veliki napredak u ispunjavanju dužnosti i obaveza i pokazala spremnost da nastavi reformske procese u kontekstu pregovora o pristupanju Evropskoj uniji”
1 komentar(a)
Evropska unija, Foto: Shutterstock
Evropska unija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.12.2014. 13:22h

Odbor za monitoring Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (SE), na sjednici u Parizu, predložio je zatvaranje procedure monitoringa u odnosu na Crnu Goru i otvaranje post-monitoring dijaloga, u vezi napretka države od 2012. godine.

“Naglašeno je da je Crna Gora ostvarila veliki napredak u ispunjavanju dužnosti i obaveza i pokazala spremnost da nastavi reformske procese u kontekstu pregovora o pristupanju Evropskoj uniji”, kaže se u saopštenju crnogorskog parlamenta.

Odbor je, kako se navodi, pozdravio korake crnogorskih vlasti u borbi protiv diskriminacije i napore da integriše izbjeglice i interno raseljena lica i izmjenama Zakona o strancima.

“Odbor upozorava da će država do kraja 2017. godine morati da završi reforme koje se odnose na izborni proces, nezavisnost pravosuđa, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala i situaciju u medijima, kako bi izbjegla vraćanje u postupak punog monitoring”, kaže se u saopštenju. Iz crnogorskog parlamenta je navedeno da su stavovi Odbora prenijeti sa web sajta Parlamentarne skupštine SE.

Bonus video: