Ulazak u NATO ne znači raskid sa Rusijom

Crna Gora ima ogromne potencijale, i kad je riječ o njenim neograničenim prirodnim resursima i ljepoti i kad je riječ o impresivnim mladim ljudima koji razvijaju kritičko mišljenje, liderske sposobnosti i znanje engleskog jezika. Najveća opasnost za razvoj tih potencijala je takozvani “sve ili ništa” princip koji vlada u toliko mnogo sektora
62 komentar(a)
Su Kej Braun, Foto: Savo Prelević
Su Kej Braun, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.12.2014. 06:28h

Priključenje NATO-u, sa našeg stanovišta, uopšte ne znači da Crna Gora treba da prekine svoje istorijske veze sa Rusijom. Nažalost, odluka Crne Gore da teži članstvu u NATO-u i EU često je predstavljena kao antiruska, kazala je u razgovoru za “Vijesti” ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država Su Kej Braun komentarišući, kako se makar može zaključiti na osnovu saopštenja i medijskih izvještaja, porast tenzija u odnosima između Podgorice i Moskve.

Ona je dodala da globalni problemi zahtijevaju saradnju mnogih zemalja i da to shvataju i NATO i Rusija. ”To je jedan od razloga što su uspostavile NATO-Rusija savjet kako bi zajedno radili na pitanjima od obostrane važnosti”.

U kolikoj mjeri reforma crnogorskih bezbjednosnih službi ispunjava standarde potrebne za poziv u NATO do kraja 2015. s obzirom na saopštenja visokih zvaničnika Stejt dipartmenta o potrebi da razmjena informacija između budućih saveznica ne bude kompromitovana na nezakonitu korist izvan NATO-a i sugestija u medijima da u crnogorskim službama ima desetine ruskih špijuna? Da li podržavate planove za obavezno penzionisanje “starih” agenata ANB-a?

Naša je politika da ne komentarišemo detalje koji su u vezi sa bilateralnim obavještajnim pitanjima, tako da se neću baviti različitim glasinama koje se na ta pitanja odnose. Mogu da vam kažem da su saveznici mnogo puta razgovarali sa Vladom Crne Gore o reformi bezbjednosnih službi i mi smo zadovoljni što vidimo napredak kad je riječ o tom važnom pitanju.

Kako komenarišete povlačenje Bora Vučinića sa mjesta direktora ANB?

Važno je da Vlada Crne Gore nastavi neophodne reforme, posebno u svjetlu nedavnih promjena u ANB.

Šta je još potrebno učiniti na drugim poljima kako bi poziv bio upućen sljedeće godine?

Saveznici su bili vrlo direktni o uslovima za pridruženje NATO-u u oblastima vladavine prava, podrške javnosti i reforme sistema odbrane. Na Vladi je da uz pomoć medija i civilnog društva pomogne građanima da razumiju zašto je NATO pravi izbor za Crnu Goru.

Kakvi su Vam utisci nakon tri i po godine u Crnoj Gori?

Moj mandat nije završen, tako da je prerano da govorim o konačnim utiscima. Tokom dosadašnjeg mandata vidjela sam da je Crna Gora napravila impresivan napredak na evroatlantskom putu i na planu preduzimanja značajnije uloge u bavljenju globalnim pitanjima. Unapređenje vladavine prava ostaje glavni izazov i vjerujem da će biti nastavljen značajan napredak u predstojećim godinama. Ohrabrena sam osnivanjem Kancelarije specijalnog državnog tužioca za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i preventivne antikorupcijske agencije. Uloga civilnog društva u pomaganju ovom procesu još jedan je ohrabrujući znak.

Kao i ostatak Evrope, Crna Gora je snažno pogođena ekonomskom krizom i pokušava da se oporavi kroz povećane investicije i snažniji fokus na preduzetništvo.

Kad govorimo o društvenim temama, ovogodišnja mirna LGBT parada je takođe znak da mnogi građani Crne Gore postaju posvećeniji uključivanju društvenih grupa u javni život i poštovanju ljudskih prava i nadam se da će se taj trend nastaviti.

Crna Gora ima ogromne potencijale, i kad je riječ o njenim neograničenim prirodnim resursima i ljepoti i kad je riječ o impresivnim mladim ljudima koji razvijaju kritičko mišljenje, liderske sposobnosti i znanje engleskog jezika. Najveća opasnost za razvoj tih potencijala je takozvani “sve ili ništa” princip koji vlada u toliko mnogo sektora, medijima, među regionima ili političkim figurama. Građani imaju toliko mnogo zajedničkih ciljeva koji bi trebalo da budu osnova za unapređenje stanja i rješavanje problema umjesto fokusiranja na stvari koje ih razdvajaju i dijele. Mi u SAD se suočavamo sa sličnim izazovom. Mnogo je lakše baviti se uskim ličnim ili partijskim interesima i angažovati se u sitnim prepirkama i optuživanjima nego posvetiti se tome da se završi neophodan posao. Taj način razmišljanja nosi rizik odvraćanja Crne Gore od toga da postane prosperitetna i potpuno demokratska država, što ona zaslužuje da bude.

Su Kej juče u posjeti "Vijestima", Foto: Savo Prelević

Šteta što američka kompanija nije dobila autoput, imamo Zakon o inostranoj koruptivnoj praksi

Kako gledate na odluku vlade kojom je povećala ionako značajan državni dug za oko milijardu eura kako bi izgradila 40 kilometara autoputa? Da li vam je žao što kompanija iz SAD nije dobila taj posao?Da li će se to odraziti na odnose između SAD i Crne Gore?

Šteta je što američka kompanija nije dobila na tenderu posao da gradi autoput. Jedan od najvećih prioriteta ambasade je da podstakne veze između Crne Gore i američkih kompanija i izbor respektabilne američke kompanije povećao bi povjerenje američkih kompanija da ulažu u Crnu Goru. Kao suverena zemlja, Crna Gora ima pravo da sama odlučuje, i mi ćemo nastaviti da radimo i sa javnim i sa privatnim sektorom da povećamo nivo američkih investicija.

Unapređenje vladavine prava će pomoći da se to ostvari jer investitori žele da otvore biznis u zemlji gdje ne vode računa o tome da moraju da plaćaju mito i gdje vjeruju da je pravosudni sistem fer i objektivan. SAD ima Zakon o inostranoj koruptivnoj praksi koji sadrži ekstremno visoke kazne za američke kompanije, i kompanije koje su angažovane u biznisu u SAD, ukoliko se ustanovi da se bave korupcijom. Američke kompanije ne žele da se izlažu enormnom riziku investiranja u zemlju u kojoj mogu doći u opasnost da budu gonjeni po tom zakonu. Kada smo kod stranih investicija, da li je premijer Đukanović u pravu kada sugeriše da se vladavina prava ovdje ne može poboljšati bez većih međunarodnih i naročito EU investicija u crnogorsku ekonomiju?

Kad je riječ o vezi između vladavine prava i investicija, ekonomski razvoj mora da se gradi na čvrstoj osnovi vladavine prava i SAD i partneri su veoma aktivni u obezbjeđivanju finansijske i tehničke pomoći Crnoj Gori da sprovede neophodne reforme u ovoj oblasti kako bi zemlju učinili privlačnijom za buduće investicije.

SAD će uporno podržavati novinare i slobodu govora

Zamjenik predsjednika SAD Bajden naglasio je važnost slobode medija nakon susreta sa premijerom Đukanovićem u Vašingtonu u aprilu. Da li mislite da zaustavljanje ogromnog pritiska na slobodne medije i NVO i značajno poboljšanje slobode medija u Crnoj Gori treba da bude uslov za poziv u NATO sljedeće godine?

Sjedinjene Američke Države su istrajne u podršci crnogorskim novinarima i, uopšte, slobodi govora. Zvaničnici SAD, NATO-a i EU dosljedno naglašavaju značaj unapređenja nezavisnosti medija i rješavanja otvorenih slučajeva napada povezanih sa medijima kao suštinski dio uvjeravanja da Crna Gora sprovodi reforme u oblasti vladavine prava. Veoma je važno da se novinari i predstavnici civilnog društva osjećaju slobodnim da se bave svojom profesijom, na etički način, bez straha od napada i neprimjerenog pritiska ma od kog sektora da dolazi, uključujući i vladu.

Bonus video: