Podrška Francuske članstvu Crne Gore u NATO-u

„Gornji dom Francuskog parlamenta – Senat angažovaće se snažno kako bi podržao Crnu Goru u Parlamentarnoj skupštini NATO-a sa ciljem da Crna Gora dobije poziv za članstvo, saopšteno je u četvrtak Đukanoviću u tom Senatu“
1 komentar(a)
Milo Đukanović, Fransoa Oland, Foto: Vlada Crne Gore
Milo Đukanović, Fransoa Oland, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 11.12.2014. 13:05h

Gornji dom parlamenta Francuske poslaće Parlamentarnoj skupštini NATO-a pismo podrške članstvu Crne Gore, prepoznajući značaj proširenja Alijanse, saopšteno je crnogorskom premijeru Milu Đukanoviću tokom posjete toj zemlji.

„Gornji dom Francuskog parlamenta – Senat angažovaće se snažno kako bi podržao Crnu Goru u Parlamentarnoj skupštini NATO-a sa ciljem da Crna Gora dobije poziv za članstvo, saopšteno je u četvrtak Đukanoviću u tom Senatu“, kaže se u saopštenju Vladinog Biroa za odnose s javnošću.

Kako se navodi, predsjednik Senata Žerar Larše i predstavnici senatskog Odbora za vanjsku politiku naveli su da će Senat, prepoznajući značaj proširenja Alijanse i na ovaj dio Mediterana, poslati Parlamentarnoj skupštini NATO-a pismo podrške članstvu Crne Gore.

„U razgovoru Đukanovića i Laršea iskazana je i snažna podrška Francuske daljem putu Crne Gore u Evropsku uniju i konstatovan napredak u poglavljima posebno značajnim za proces pregovora“, dodaje se u saopštenju.

Na sastanku je bilo riječi i o bilateralnim odnosima Crne Gore i Francuske, koji su ocijenjeni kao odnosi povjerenja i prijateljstva.

„Osvrćući se na perspektivu ekonomske saradnje dviju država i potrebu za većim prisustvom francuskih investicija, zaključeno je da je sljedeća faza međudržavnih odnosa intenziviranje ekonomske saradnje. Ukazano je i na značaj saradnje u oblasti obrazovanja i šansi za mlade koje mogu ostvariti kroz programe mobilnosti studenata“, dodaje se u saopštenju. Na sastanku su razmijenjena mišljenja i o prilikama u regionu u kontekstu evropskih i evroatlantskih integracija Crne Gore kao okvira za stabilnost i prosperitet zapadnog Balkana.

Bonus video: