Radulović: Iran da nastavi kontruktivan dijalog o nuklearnom programu

"Ocijenjeno je da je Iran u proteklom periodu pokazao političku volju za pronalaženje zajedničkog rješenja, zaustavljanje i ograničavanje aktivnosti predviđenih Akcionim planom, što je rezultiralo privremenim ukidanjem seta sankcija od EU i SAD prema ovoj zemlji"
61 pregleda 9 komentar(a)
Vladimir Radulović, Foto: Duško Miljanić
Vladimir Radulović, Foto: Duško Miljanić
Ažurirano: 11.12.2014. 14:58h

Crna Gora će nastaviti da podržava aktivnosti u vezi primjene Zajedničkog akcionog plana o iranskom nuklearnom programu, kazao je državni sekretar za politička pitanja Vladimir Radulović, apelujući da Iran nastavi konstruktivan dijalog radi mira i bezbjednosti.

On se sastao sa šefom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Mitjom Drobničem, ambasadorkom Njemačke Elizabet Štajnaker, ambasadorom Velike Britanije Ianom Vitingom i prvim sekretarom u Ambasadi Francuske Stefanom Maikonom.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova i ervopskih integracija, teme sastanka bili su pregovori o iranskom nuklearnom programu i nastavak sprovođenja Zajedničkog akcionog plana E3+3 i Irana.

"Predstavnici E3+3 (Francuska, Velika Britanija, Njemačka, Rusija, Kina, Sjedinjene Američke Države) su informisali o ishodu sastanka, koji je održan u Beču, u periodu 18-24. novembra, a na kojem je postignuta saglasnost i odlučeno da pregovori o sveobuhvatnom i stabilnom rješavanju pitanja iranskog nuklearnog programa budu nastavljeni", kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su podsjetili da je sprovođenje Zajedničkog akcionog plana produženo do juna naredne godine.

"Ocijenjeno je da je Iran u proteklom periodu pokazao političku volju za pronalaženje zajedničkog rješenja, zaustavljanje i ograničavanje aktivnosti predviđenih Akcionim planom, što je rezultiralo privremenim ukidanjem seta sankcija od EU i SAD prema ovoj zemlji", navodi se u saopštenju.

Radulović je podsjetio da je Crna Gora i do sada, u svim prilikama, podržavala koncept, sadržaj i ciljeve pregovora o iranskom nuklearnom programu.

"On je apelovao na sve, a posebno na iransku stranu, da nastavi odgovoran i konstruktivan dijalog u cilju postizanja sveobuhvatnog rješenja koje bi dodatno doprinijelo stvaranju pretpostavki za trajni mir i stabilnost, ne samo na prostoru Bliskog Istoka, već bi moglo imati i dalekosežne pozitivne posljedice na globalnu bezbjednost cjelokupne međunarodne zajednice", dodaje se u saopštenju.

Radulović je poručio da će Crna Gora odlučno nastaviti da podržava aktivnosti u vezi primjene Zajedničkog akcionog plana o iranskom nuklearnom programu, uključujući i odluku o produženju njegovog sprovođenja do juna naredne godine.

"On očekuje da će nastavak pregovora dovesti do prihvatljivog, dugotrajnog i sveobuhvatnog rješenja, koje bi osiguralo isključivo mirnodopsku namjenu iranskog nuklearnog programa", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: