Otvaramo još četiri poglavlja

EK pozdravlja usvajanje zakona o sprečavanju korupcije, o finansiranju partija...
9 komentar(a)
Crna Gora, EU, Foto: Gov.me
Crna Gora, EU, Foto: Gov.me
Ažurirano: 11.12.2014. 10:20h

Evropska komisija (EK) bi polovinom mjeseca mogla otvoriti još četiri poglavlja u pristupnim pregovorima sa Crnom Gorom, saznaju “Vijesti”.

Do sada je otvoreno 12 poglavlja, od kojih su privremeno zatvorena poglavlja 25 (Nauka i istraživanje) i 26 (Obrazovanje i kultura).

U jučerašnjem saopštenju EK, navodi se da je Crna Gora pokazala posvećenost ispunjavanju obaveza na kojoj joj je ukazano u Izvještaju o napretku. Iz kabineta evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana rečeno je da EK pozdravlja usvajanje Zakona o sprečavanju korupcije, Zakona o lobiranju, Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, Etičkog kodeksa poslanika kao i promjena Zakona o sprečavanju konflikta interesa.

“Ti novi zakoni i amandmani predstavljaju ključne mjere u reformama iz Akcionog plana za 23. poglavlje koje se odnosi na pravosuđe i fundamentalna prava. Očekuje se da oni značajno doprinesu prevenciji kurupcije u Crnoj Gori”, saopšteno je “”Vijestima” iz kabineta komesara Hana.

Ističući da su zakoni kvalitetno urađeni, u EK navode da će još važnija biti njihova efikasna primjena u praksi kako bi se postigli očekivani rezultati.

“Kako bi novi i poboljšan pravni okvir pokazao rezultate na terenu, kroz uspostavljanje novih tijela i jačanje postojećih, moraju postojati i adekvatni administrativni kapaciteti, oprema i budžet”, navode u Hanovom kabinetu.

Evropska komisija, kako se navodi u saopštenju, očekuje i usvajanje Zakona o specijalnom tužilaštvu, koji je jedan od prioriteta. U Briselu očekuju da će parlament usvojiti tekst zakona koji je u potpunosti usklađen sa evropskim standardima i praksom.

Bonus video: