Jasavić: Šalju golorukog tužioca u borbu protiv kriminala

"Ovim Predlozima se obesmišljava rad tužilaštva, stavlja se pod kontrolu predsjednice Vrhovnog suda i srozavaju se kriterijumi za izbor Glavnog specijalnog tužioca.To je suprotno ustavnim odredbama o izboru Vrhovnog državnog tužioca (VDT) za čiji izbor je potrebna najmanje tropetinska većina u parlamentu"
6 komentar(a)
Azra Jasavić, Foto: Vesko Belojević
Azra Jasavić, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 10.12.2014. 17:24h

Crnogorska Vlada predlozima zakona o državnom i o specijalnom tužilaštvu obesmišljava rad te institucije i ono se stavlja pod kontrolu predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, poručila je juče poslanik Pozitivne Azra Jasavić.

Prema njenim riječima, Vlada nema sluha za ljudska prava i slobode, ali ni za oštre ocjene iz izvještaja Evropske komisije i da to pokazuju predlozi zakona o državnom tužilaštvu i o specijalnom tužilaštvu, koji je dostavila Skupštini.

"Ovim Predlozima se obesmišljava rad tužilaštva, stavlja se pod kontrolu predsjednice Vrhovnog suda i srozavaju se kriterijumi za izbor Glavnog specijalnog tužioca.To je suprotno ustavnim odredbama o izboru Vrhovnog državnog tužioca (VDT) za čiji izbor je potrebna najmanje tropetinska većina u parlamentu", rekla je Jasavić na konferenciji za novinare.

Poručuje da predlozima zakona Vlada VDT golorukog šalje u borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou: ”To parlament ne smije dozvoliti”.

Ovakvi predlozi zakona, smatra ona, Vlada želi potpunu kontrolu nad Glavnim specijalnim tužilaštvom, kao i nad cijelim tužilaštvom.

"U međuvremenu, Vlada je preko noći, osmislila novu zamku kojom će pokušati da spriječi reformu tužilaštva, a time i ozbiljnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou", kazala je Jasavić.

Dodaje da Vlada planira da opstruira VDT-a preko disciplinskog tužioca, koga će predlagati predjsednica Vrhovnog suda Tužilačkom savjetu.

"Disciplinski tužilac bi istragu vodio tri mjeseca, a drugostepeni postupak Vrhovni sud. Ovo praktično znači da VDT neće moći da kadrovski raščisti tužilaštvo, jer je to premješteno u ingerenciju Vrhovnog suda i njegove predsjednice", rekla je Jasavić.

Prema njenim riječima, ljudska prava i slobode ne mogu braniti institucije koje isključivo kontroliše izvršna vlast.

"Zato apelujemo na domaću i međunarodnu javnost, a posebno na sve poslanike opozicije i vlasti kojima je iskreno stalo do pune vladavine prava i mjerljivih rezultata u poglavljima 23 i 24, a time i uspjeha pregovaračkih procesa, da ne pristanu na ova perfidna normativna rješenja koja unižavaju instituciju tužilaštva. Potrebne su nam snažne institucije koje mogu garantovati stabilnost i sigurnost naše zemlje i građana", zaključuje Jasavić.

Bojović: VDT najzorobljenija institucija u CG

Poslanici su juče raspravljali o izvještaju o radu VDT-a, a predstavnici opozicije poručili su da ne vjeruju da tužilaštvo ima kapacitete da istraži sve slučajeve visoke korupcije i organizovanog kriminala. Stanković je odgovarao na pitanja o konkretnim slučajevima koji su prijavljeni u prethodnom periodu, među kojima krediti Prve banke, slučaj imovine Duvanskog kombinata, ubistva Duška Jovanovića, Orlov let, kupovine glasova.

„Prošli put sam, u parlamentu, ukazao da je potrebna pomoć izvršne i zakonodavne vlasti da budemo što više kompetentniji i autonomnniji. One treba da omoguće nezavisnost i samostalnost tužilaštva“, rekao je Stanković.

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Vladislav Bojović kazao je da je VDT “najzarobljenija institucija u Crnoj Gori i predstavlja prvu liniju odbrane režima Mila Đukanovića”.

Bonus video: