Demokrate: Vlasinici nekretnina u Atlas Capital Plazi usko povezani sa porodicom Đukanović

„Izvršni direktor Capital plaze je Filip Knežević, kum Đukanovićevog sestrića, Edina Kolarevića. Ovo lice se u tekstu Centra za istraživačko novinarstvo od prije dvije godine, pominje kao zastupnik fantomske firme sa Kipra, preko koje su se obavljale sumnjive transakcije za račun Prve banke Aca Đukanovića“
8621 pregleda 14 komentar(a)
Zdenka Popović, Foto: Demokrate
Zdenka Popović, Foto: Demokrate
Ažurirano: 22.01.2019. 14:42h

Vlasnici najvećeg dijela nekretnina u Atlas Capital Plazi, gdje kvadrat prostora košta između 3.000 i 5.000 eura, su crnogorski 'šeici', usko povezani sa porodicom predsjednika DPS-a, Mila Đukanovića, utvrdio je istraživački tim Demokratske Crne Gore.

Demokrate su na konferenciji za medije saopštile da su do podataka o vlasnicima nekretnina u najluksuznijem stambeno - poslovnom kompleksu u Podgorici, došli uvidom u zvanična dokumenta Uprave za nekretnine.

Predstavnik Demokrata Momčilo Leković kazao je da je jedan od stanara Capital Plaze i Vladan Ivanović, brat Miodraga Ivanovića, kuma Aca Đukanovića, koji raspolaže sa stanom površine 101 metra kvadratnog.

Na parceli Vladana Ivanovića na Gorici izgrađena je vila od oko 2.000 kvadrata za koju Duško Knežević tvrdi da je u stvarnom vlasništvu Mila Đukanovića. Vladanov brat Miodrag je, kako je saopštio Leković, uz Anu Đukanović i Olega Obradovića poznat kao jedan od ključnih aktera afere „Telekom“.

„Da se svom kumu Acu Đukanoviću umio naći u muci potvrđuje i to da je pored EPCG sa 900.000 eura bio najveći učesnik dokapitalizacije Prve banke, koju je svojevremeno i Vlada Crne Gore od kolapsa spašavala novcem građana“, istakao je Leković.

On je saopštio da je najveći dio poslovnih prostora u Capital Plazi, oko 30.000 metara kvadratnih, u vlasništvu firme „Capital Plaza“, čiji osnivač je firma „Acosta Investment Limited“, registrovana na Britanskim Djevičanskim ostrvima.

„Izvršni direktor Capital plaze je Filip Knežević, kum Đukanovićevog sestrića, Edina Kolarevića. Ovo lice se u tekstu Centra za istraživačko novinarstvo od prije dvije godine, pominje kao zastupnik fantomske firme sa Kipra, preko koje su se obavljale sumnjive transakcije za račun Prve banke Aca Đukanovića“, istakao je Leković.

On je pitao kako velikom broju visokih funkcionera DPS-a, nije smetalo devetogodišnje, prema navodima Tužilaštva, nezakonito poslovanje Duška Kneževića, pa su redom na njegovom univerzitetu ili bili predavači ili stekli zvanja doktora, poput današnjeg guvernera CBCG, Radoja Žugića.

„Ni Žugićeva porodica nije ostala nijema na nekretnine u Atlas Capital-u. Njegov brat od strica je vlasnik podgoričke firme “Stadion d.o.o.” koja u ovom objektu posjeduje nekretnine od oko 300 kvadrata – stan površine 272 kvadrata i četiri garažna mjesta. Istovremeno, pomenuta firma ima učešće u vlasničkoj strukturi Prve banke“, naglasio je Leković.

Poslanik Demokrata Danilo Šaranović je ocijenio da iznijeti podaci pokazuju kako je „kriminalna hobotnica novac stečen širokom lepezom nelegalnih poslova, legalizovala kupujući ili gradeći nekretnine na najatraktivnijim lokacijama u Podgorici i širom Crne Gore“.

Poslanica Demokrata Zdenka Popović kazala je da je, Đukanović zbog skandala čiji je akter, trebalo da podnese ostavku.

„Kao državnik, obrukali ste se, jer ne poznajete zakon na koji se pozivate ili znate, ali se pravite da ne znate, da je zabranjeno da bilo koje pravno ili fizičko lice može da donira nekoj partiji iznos od 100.000 eura“, kazala je Popovićeva.

Ona je pitala Đukanovića zašto je, uz toliko izdašne donatore, sirotinji sa Konika i Vrela ribničkih koja jedva sastavlja kraj sa krajem, dozvolio da uplaćuje donacije od po 2.000 eura:

„ Očigledno je to šema i način kako da sakrijete ko su bogati donatori koji su na interesno dobrovoljnoj osnovi, kako sami kažete, morali da uplaćuju donacije DPS-u. U suprotnom bi po vašem tumačenju ostali bez biznisa“.

Popovićeva je kazala da je 'sraman' Đukanovićev pokušaj da izbjegne bilo kakvu vezu sa kućom pored Vile Gorica od 2.000 kvadrata, da kaže da „sada nije njegova, a možda će biti jednog dana kad valorizuje nepokretnosti kojima raspolaže“.

„Skandalozno je da u Crnoj Gori, gdje građani žive na ivici egzistencije, Đukanović može da obezbijedi desetak miliona eura za kuću od 2.000 kvadrata“, istakla je Popovićeva.

Bonus video: