Banović: Bojim se da Vučinićeva ostavka nije dio reformi bezbjednosnih sektora

Upitan je li realno da na čelo ANB-a dođe bivši direktor policije, Veselin Veljović, on je rekao da što se tiče SDP-a to nije realno
0 komentar(a)
Borislav Banović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Borislav Banović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 10.12.2014. 13:26h

Ostavka Bora Vučinića na mjesto direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost iznenađujuća je, smatraju u Socijaldemokratskoj partiji (SDP).

Poslanik te stranke i član Odbora za bezbjednost, Boro Banović, kazao je da je to skupštinsko tijelo u cjelini podržalo prethodna dva izvještaja koje je Vučinić podnio o radu ANB, kao i o ukupnim promjenama u njoj i pristupu pojedinim važnim pitanjima iz oblasti nacionalne bezbjednosti.

„Tako da me je pomalo iznenadio ovaj čin Vučinića, ali treba sačekati i vidjeti koji su to razlozi“, rekao je Banović novinarima u parlamentu.

On je podsjetio da je Vučinić dao ostavku poslije razgovora sa premijerom Milom Đukanovićem.

„Premijerova je nadležnost da predlaže šefa Agencije, i da bude zadovoljan ili nezadovoljan njenim radom i uspjesima. Skupština daje mišljenje na izbor, ono je bilo pozitivno kada je predložen Vučinić. Kad bude stigao novi predlog, a i prije, raspitaćemo se zašto je došlo do tih promjena“, naveo je Banović.

Upitan je li realno da na čelo ANB-a dođe bivši direktor policije, Veselin Veljović, on je rekao da što se tiče SDP-a to nije realno.

„Dakle, što se tiče onoga gdje mi možemo uticati, a to je Odbor za odbranu i bezbjednost“, dodao je Banović.

Na pitanje da li smjenu Vučinića vidi kao dio reformi bezbjednosnih sektora, on je rekao da bi „to moglo biti dobro ako bi nečija smjena ili ostavka bila reforma“.

„Ali, bojim se da nije. Nečija smjena, ili ostavka jednog od ljudi u sektoru bezbjednosti, ne popunjava prostor reformi. Za reforme je potrebno mnogo rada, dobrih poteza i promjena“, kazao je Banović.

On je dodao da posebno nije siguran „da to može biti to, ako nema obrazloženja za takve poteze“.

„Ako imamo obrazloženje od Vlade, premijera i samog Vučinića, koji su to rezultati koji nijesu ostvareni i poslovi koji nijesu obavljeni, a trebalo je da budu u tom reformskom procesu, onda možemo reći – neko drugi će to obaviti bolje nego on, pa da je to doprinos reformama“, naveo je Banović.

Bonus video: