Đukanović: Crna Gora u pregovorima sa više prestižnih francuskih kompanija

Premijer je naglasio da je Crna Gora danas najnaprednija ekonomija među šest zemalja Zapadnog Balkana, kojima su evropske integracije zajednički strateški cilj
77 pregleda 8 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Gov.me
Milo Đukanović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 10.12.2014. 10:10h

Uprkos svim pozitivnim pokazateljima, moramo nažalost konstatovati da Francuska nije među prvih deset partnera Crne Gore kada su u pitanju trgovina i investicije između ostalog i zbog toga sam danas sa mojim timom ovdje da vidimo kako da unaprijedimo našu saradnju u obostranom interesu, kazao je danas na sastanku sa predstavnicima Unije poslodavaca Francuske (MEDEF) premijer Milo Đukanović, koji boravi u posjeti toj državi.

On je istakao da posebno raduje činjenica da Crna Gora iz godine u godinu bilježi dvocifren porast francuskih turista.

"Već pet godina sa prosjekom od 200.000 noćenja godišnje Francuska je na prvom mjestu kada su u pitanju turisti iz Zapadne Evrope. Ovom pozitivnom trendu pogoduje postojanje direktnih i frekventnih dvočasovnih letova između Pariza i Podgorice, te Pariza i Tivta, na crnogorskoj obali, koje održava crnogorski nacionalni prevoznik "Montenegro Airlinesa", rekao je Đukanović koji je francuskim poslodavcima predstavio ekonomske prilike u Crnoj Gori.

On je dodao da je Crna Gora u pregovorima sa više prestižnih francuskih kompanija kao što su Vansi, Buig, Veolia, Erbus...

"Te kontakte, kao i današnju razmjenu u MEDEF-u, smatram novom značajnom etapom u snaženju ekonomske dimenzije naših bilateralnih odnosa. Na toj liniji je i formiranje Crnogorsko-francuske privredne komore prošlog oktobra. Imamo pozitivnih primjera i dobrih iskustava, koja nam mogu biti putokaz. U Crnoj Gori uspješno posluje Societe Generale Montenegro banka, dio Societe Generale Grupe, koja je nastala privatizacijom Podgoričke banke 2005. godine, jedne od najstarijih naših banaka. Danas je to jedna od najvećih banaka u Crnoj Gori, koja iz godine u godinu bilježi dobre poslovne rezultate, podržavajući i privredu, i građane, i državu. Prije nedjelju dana Societe Generale banka Montenegro proglašena je za najbolju banku u Crnoj Gori od strane uglednog časopisa "Banker" iz Londona", podsjetio je Đukanović.

Premijer je naglasio da je Crna Gora danas najnaprednija ekonomija među šest zemalja Zapadnog Balkana, kojima su evropske integracije zajednički strateški cilj.

"Svjesni smo da nema napretka u evropskoj integraciji, niti u demokratizaciji društva, bez prevazilaženja vjekovne ekonomske zaostalosti, i dinamičnog ekonomskog napretka. Zato je akcenat Vladine politike na stvaranju povoljnijeg poslovnog ambijenta, u cilju privlačenja stranih investicija, i skoroj i održivoj valorizaciji naših potencijala, ekonomskom, i ukupnom rastu i razvoju", kazao je on.

Đukanović je istakao da je jedan od ciljeva njegove posjete Francuskoj upravo pokušaj da tu državu učini aktivnim i važnim partnerom u realizaciji razvojnih procesa u Crnoj Gori i da se otvori prostor za veće prisustvo francuskih renomiranih kompanija i turista u našij zemlji.

Đukanović je najavio da će današnji susret s predsjednikom Francuske Fransoa Olandom iskoristiti pored bilateralnih tema, da skrene pažnju i na tri značajna infrastrukturna projekta u oblasti saobraćaja i energetike, koji imaju i regionalnu i evropsku dimenziju, a to su Jadransko-jonski autoput, koji bi povezivao Grčku, Albaniju, Crnu Goru, BiH, Hrvatsku i Sloveniju sa Centralnom i Zapadnom Evropom, Jadransko-jonski gasovod, kao dio TAP projekta, kao i rekonstrukciju Željezničke pruge Bar- Beograd-Budimpešta.

"Nema sumnje da za to postoje ne samo ozbiljni potencijali, nego i naša snažna politička volja. Takođe, želim da podsjetim da i veoma dobri politički odnosi između naših zemalja predstavljaju odličnu osnovu za to. Još prije nekoliko godina potpisana je Mapa puta za jačanje francusko-crnogorskih odnosa.Ona je savremena nadogradnja tradicionalnog crnogorsko-francuskog savezništva iz prvog i drugog svjetskog rata. Veoma smo zahvalni Francuskoj za podršku koju pruža Crnoj Gori na putu ka članstvu u NATO i EU. Crna Gora svojim skromnim kapacitetima doprinosi naporima Francuske i EU u Maliju i Centralnoafričkoj Republici", dodao je on.

Između ostalog Đukanović je istakao zadovoljstvo značajnim snaženjem prisustva francuskog jezika u crnogorskom obrazovnom sistemu i administraciji, posebno naglašenog od pristupanja Crne Gore Međunarodnoj organizaciji za Frankofoniju u oktobru 2010, te sve snažnije univerzitetske i saradnje u oblasti kulture.

Bonus video: