Marković i Đukanović poslali Vučinića kući

Vučinić je saopštio da je ostavku podnio nakon dogovora sa premijerom Milom Đukanovićem: "Očekujem da će moje povlačenje Vlada prihvatiti na jednoj od narednih sjednica..."
256 pregleda 18 komentar(a)
Boro Vučinić, Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Boro Vučinić, Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 10.12.2014. 07:17h

Direktor ANB-a Boro Vučinić podnio je juče ostavku na to mjesto, nakon što su mu je iz vrha vlasti jasno stavljeno do znanja da nijesu zadovoljni načinom na koji vodi tajnu službu, saopštili su “Vijestima” izvori iz Vlade.

Potpredsjednik Vlade Duško Marković, bivši šef ANB-a, nezadovoljan je načinom na koji Vučinić, postavljen 2012. na zahtjev tadašnjeg premijera Igora Lukšića, rukovodi agencijom od samog početka mandata.

Vučinić je saopštio da je ostavku podnio nakon dogovora sa premijerom Milom Đukanovićem:

"Očekujem da će moje povlačenje Vlada prihvatiti na jednoj od narednih sjednica. Moj i angažman mojih saradnika služio je građanima, njihovoj sigurnosti i nacionalnim bezbjednosnim interesima, uz punu posvećenost sprovođenju reformi na putu Crne Gore u NATO".

Marković je sinoć rekao za “Vijesti” da nije znao za ostavku Vučinića. “Za to sam čuo od predsjednika parlamenta,” rekao je Marković, koji je bio u skupštinskoj sali kada je Ranko Krivokapić saopštio da se Vučinić povukao sa funkcije.

Marković i Vučinić su prije 20 dana razgovarali sa zamjenikom generalnog sekretara NATO Aleksanderom Veršbo. Veršbo je “pozdravio napredak” u reformi ANB-a i poručio da, kao uslov za dobijanje pozivnice za NATO, očekuje “završetak reforme sektora bezbjednosti”, što se odnosi na penzionisanje kontroverznih kadrova agencije.

Upitan da li ostavka ima veze sa njihovim razlikama oko penzionisanja kompromitovanih kadrova u ANB-u, Marković je zapitao ”odakle vam da se razlikujemo?”

“Vijesti” su ranije objavile da je model koji je predložio Vučinić naišao na otpor potpredsjednika Vlade. On podrazumijeva automatsko penzionisanje nekih profila službenika ANB-a sa određenim brojem navršenih godina života i radnog staža. Taj model je dobio podršku na nedavnim sastancima u Briselu.

Kako su “Vijesti” pisale prošle godine, na zahtjev Markovića Vučinić je morao da mijenja pojedine načelnike Uprava u ANB-u jer su kadrovi koje je postavljao Vučinić ocijenjeni kao nedovoljno kompetentni. Prije imenovanja Vučinića, član Predsjedništva DPS Mevludin Nuhodžić odbio je da preuzme ANB jer Lukšić nije mogao da mu garantuje da će prije toga iz ANB-a skloniti kompromitovane službenike koji slove za saradnike kriminalnih grupa.

Ranije je iz krugova bliskih vlasti bivši šef policije Veselin Veljović pominjan kao novi šef ANB-a. On je nedavno postavljen za sekretara Vijeća za nacionalnu bezbjednost i uživa Markovićevo povjerenje.

Medojević: Vučinić dopustio da ANB-om upravljaju strane službe

Član Odbora za bezbjednost Nebojša Medojević rekao je da premijer Milo Đukanović odavno želi da smjeni Bora Vučinića.

”On je kao kompromisno rješenje doveden u ANB jer je imao pozitivnu reputaciju kao ministar odbrane u NATO.

U ANB-u je međutim upravljanje službe prepustio stranim diplomatama i predstavnicima stranih obavještajnih službi. Sve informacije je stavio na raspolaganje stranim službama, pa Crna Gora već duže vrijeme nema državne tajne i to mu Đukanović nikada nije oprostio. Sad se prave unutrašnji pregovori između Markovića, Milana Roćena, Đukanovića i nekih zapadnih zemalja ko će da bude šef službe”, smatra Medojević.

Bonus video: