Jovović: Kaluđerovićev stav o NATO u domenu nepoznavanja principa geopolitike

„Jedan od esencijalnih geopolitičkih aksioma govori da je u multipolarnom geopolitičkom kontekstu vojna neutralnost, pogotovo malih država, najbolje rješenje. Da smo u 1990. godini integracije u NATO savez bi iz pragmatičnih razloga bile nužne. Današnji poredak je metamultipolaran, te je priča o vojnoj neutralnosti pravi izazov“, kazao je Jovović
5 komentar(a)
Ognjen Jovović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ognjen Jovović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 09.12.2014. 13:59h

Stav nacionalnog koordinatora za NATO, Nebojše Kaluđerovića, da je kolektivni sistem bezbjednosti jedan od najboljih odgovora na savremene izazove, spada u domen nepoznavanja osnovnih principa geopolitike kao naučne discipline, ocijenjeno je iz Pokreta za neutralnost Crne Gore.

Predsjednik Skupštine te nevladine organizacije, Ognjen Jovović, u otvorenom pismu Kaluđeroviću, nakon njegovog predavanja studentima Univerziteta Mediteran, kazao je da je isprovociran autoritarnim stavom Kaluđerovića.

„Koji u duhu Vašeg poslodavca, određuje koje su to dopustive i nedopustive teme. Takođe, gajim veliko zadovoljstvo zbog vidljivog iskoraka koji je tim Pokreta za neutralnost Crne Gore napravio u javnom prostoru Crne Gore, budući da ste priču sa NATO-a prebacili na priču o neutralnosti“, naveo je Jovović.

Prema njegovim riječima, mora se uzeti u obzir evidentna činjenica da iz stavova Kaluđerovića provijava napetost prema priči o neutralnosti, „ali i njegova intelektualna indiferentnost i moralna problematičnost“.

„Vaš stav kako je 'kolektivni sistem bezbjednosti jedan od najboljih odgovora na savremene izazove i jedini put za male zemlje' spada u domen nepoznavanja osnovnih principa geopolitike kao naučne discipline“, poručio je Jovović.

To je, kako je dodao, još jedan motiv da odgovori Kaluđeroviću, kako bi se spriječilo širenje neznanja studentskoj populaciji.

„Jedan od esencijalnih geopolitičkih aksioma govori da je u multipolarnom geopolitičkom kontekstu vojna neutralnost, pogotovo malih država, najbolje rješenje. Da smo u 1990. godini integracije u NATO savez bi iz pragmatičnih razloga bile nužne. Današnji poredak je metamultipolaran, te je priča o vojnoj neutralnosti pravi izazov“, kazao je Jovović.

Prema njegovim riječima, Kaluđerović očito naivno prati procese što pokazuje njegova nevjerica i čuđenje kada kaže „da ne bi vjerovao da mu je neko 80-tih rekao kako će se Jugoslavija raspasti, i da će živjeti u četiri državnotvorne inkarnacije“.

„Ustav iz 1974. je bio garant propasti Jugoslavije, kao i problematičan način njenog nastanka. A, u Vašem slučaju je dodatno problematično što Vi danas radite za i kod istih poslodavaca koji su radili na projektu krvavog razbijanja Jugoslavije“, dodao je Jovović.

On je Kaluđeroviću rekao da milje kom služi još nije spreman da odgovori na pitanje koliko je novca poreskih obveznika potrošio na promovisanje zabluda o NATO integracijama od 2007. godine.

„Uzaludnim zabluđivanjem mladih Vi iznosite neistinu da 'NATO integracija najviše tangira mlade'. Upućujem Vas da posjetite prostorije studentskog radija Krš, gdje će Vam osoblje tog medija dati tačne i za Vašu priču poražavajuće podatke o „tangiranju“ mladih za NATO integracije“, naveo je Jovović.

Prema njihovom istraživanju, koje je finansirala američka Ambasada, navodi Jovović, jedva nešto oko 27 odsto studentske populacije podržava članstvo u NATO.

„A dodatno brine što ogroman broj studenata uopšte ne zna kada i za koju svrhu je NATO osnovan. Logično je da se onda zapitamo šta ste Vi uopšte i radili“, dodao je Jovović.

On je, povodom Kaluđerovićeve izjave da je neupitna kompatibilnost Evropske unije (EU) i NATO-a“ i da su „kriterijumi za članstvo i vrijednosti koje baštine i EU i NATO zajedničke, neodvojive“, predložio Kaluđeroviću da prčćita Kopenhaški ugovor, a onda i Lisabonski sporazum.

„Oba dokumenta pokazuju ogromnu upitnost što se tiče kompatibilnosti EU i NATO. Štaviše, Lisabonski sporazum (član 42(7) kog morate temeljno prostudirati) je jasno iskazao poštovanje, u slučaju Irske, prema vojnoj neutralnosti, čime je EU sebe stavila u službu garanta vojne neutralnosti svake zemlje koja to želi da bude“, kazao je Jovović.

Samim tim, dodao je, Kaluđerovićeva priča o milionima i avionima pada u vodu, jer Irskom klauzulom se propisuje da je napad na jednu napad na sve članice EU.

Iz toga se, kako je naveo, izvodi zaključak da je napad na neku neutralnu državu ujedno i napad na sve zemlje EU koje pripadaju sistemu kolektivne bezbjednosti.

„O Švajcarskoj, koja je od Bečkog kongresa (1815) zadržala oblik stalne neutralnosti, možemo govoriti kao privilegovanoj zemlji, budući da je jedina forma, s obzirom na EU standarde, za kojom mi treba da težimo solidarna vojna neutralnost“, kazao je Jovovpić.

Prema njegovim riječima, za takav oblik su se izborili Irci, prvobitno, što nijesu iskazali volju da ratifikuju na referendumu Lisabonski sporazum dok im EU ne potvrdi garanciju za vojnu neutralnost.

„Naravno, za razliku od mafiokratskog ešalona kom pripadate, za Vas je nedostižna vrijednost da se građani oko najvažnijih pitanja referendumski izjasne. S kojim onda pravom uopšte govorite o evropskim vrijednostima, a uporno anatemišete svaku drugu ideju koja se od Vaše i Vašeg ešalona razlikuje“, naveo je Jovović.

On u pismu dodaje da Kaluđerovićev ešalon, kada govori o EU integracijama, ističe kako je Crna Gora oaza mira i bezbjednosti, političke stabilnosti, multietničkog sklada, dok u slučaju NATO integracija ona predstavlja trusno područje kojem treba osiguravajuća kuća.

„Predlažem da se dogovorite sa Vašim inostranim lobistima, kao i sa samim sobom, da li smo bezbjedni ili to nijesmo. Kada govorite o vojnim bazama, one nijesu nikakva 'zabluda' već realnost. A potrebu da li će se neka baza 'staviti na korišćenje kolektivnom sistemu' zavisi isključivo od procjene prve lige NATO-a, tj. vodećih članica“, kazao je Jovović.

Što se investicija tiče, dodao je, to je možda i najveća podvala koja se servira narodu. „Uzdižući do nivoa mitologije priču oko investicija Vi zaboravljate da je svaki ugovor o bilo kakvom investiranju pravljen iza leđa naroda Crne Gore i na sumnjivim toposima, od Grandova do Splendida“.

„Kako ne biste manipilisali, najprije, sa studentskom polupacijom a onda i sa ostalima, predlažem da posjetite sajtove vlada Rumunije, Bugarske, Hrvatske itd. kako biste se uvjerili u njihov javni dug. Time ćete doći do podataka koji govore kako su neke od tih vlada od ulaska u NATO savez povećale javni dug i do šest puta“, kaže se u pismu.

Jovović je naveo primjer Bugarske, istorijska investicija (Južni tok) zbog NATO standarda je, dodao je, postala mrtvo slovo na papiru.

„Kad već sve u NATO-u funkcioniše po principu konsenzusa, volio bih da narodu objasnite zašto onda uopšte Sjeverni tok funkcioniše, ili zašto Turska, kao druga po broju vojnika NATO članica, može da preuzme gas koji je predviđen da prolazi kroz Južni tok? Razlog je jedan i dovoljan – Sjeverni tok je isključivo namjenjen za Njemačku, koja je suverena zemlja kao i Turska, dok Bugarska to nije“, dodaje se u pismu.

Jovović je poručio da će lično, a i Pokret čiji je član, predano raditi da, kako je kazao, otrgne javnost iz političke adolescencije u kojoj bivstvuje.

„A, Vama, ukoliko to želite, biću spreman da ustupim svoju privatnu biblioteku sa geopolitičkim klasicima“, zaključio je on u pismu.

Bonus video: