Jonica optužena, ali je slučaj zastario

Optužnicu protiv Jonice i još šest osoba, podigao je tadašnji zamjenik ODT Bar Zoran Vučinić, koji je sada zamjenik podgoričkog tužioca. On je grupu teretio za prevaru graničnog deviznog osiguranja prilikom uvoza automobil
315 pregleda 84 komentar(a)
Ažurirano: 09.12.2014. 06:53h

Mjesec dana nakon što je 2009. izabrana za poslanicu SNP-a, Osnovni sud u Baru odbio je zbog zastare optužbu za falsifikovanje isprava i prevaru protiv Snežane Jonice u postupku koji je trajao skoro 10 godina, proizilazi iz pravosnažne presude koja je juče stigla na mejlove pojednih opozicionih zvaničnika.

Jonica je u petak izabrana za zamjenika predsjednika skupštinskog Odbora za bezbjednost, čime postaje član Vijeća za nacionalnu bezbjednost, koje koordinira radom obavještajno-bezbjednosnih službi. Za to je potrebna još formalna odluka vlade.

Iako se iz presude može zaključiti da djela za koja je tužilac teretio nijesu zastarjela jer je zaprijećena višegodišnja kazna pa za njih Krivični zakonik ne predviđa zastaru, advokat Đorđe Janković, koji je zastupao Jonicu u tom predmetu, tvrdi da je “tužilac omanuo u optužnici” i da je sud ispravno presudio.

Optužnicu protiv Jonice i još šest osoba, podigao je tadašnji zamjenik ODT Bar Zoran Vučinić, koji je sada zamjenik podgoričkog tužioca. On je grupu teretio za prevaru graničnog deviznog osiguranja prilikom uvoza automobila.

Snežana Jonica je bila optužena da je za sebe pribavila nezakonitu korist od 11.760 maraka, odnosno 99.360 dinara. “AD Lovćen je oštetila 70.560 eura, a budžet, odnosno MUP za 4.900 maraka, odnosno 28.800 dinara”, piše u presudi objavljenoj na sajtu sudova.

Njoj su na teret stavljena teža krivična djela, za koja je zaprijećena kazna do 15 godina.

Ostalima je bilo zaprijećeno kaznom do tri godine, pa je sud na osnovu toga utvrdio da je došlo do zastare.

Naime, od izvršenja krivičnog djela do prvostepene presude prošlo je više od pet godina, što je, prema tada važećem KZ, razlog da se neko ne može osuditi. Janković tvrdi da je tužilac u optužnici sabirao iznose štete za koje se Jonica teretila, što je zakonski neprihvatljivo “jer se optužnica podiže prema pojedinačno najvećem iznosu”.

“Zbog te omaške prvo je suđeno u Višem sudu u Podgorici, pa je predmet upućen u Osnovni sud u Baru koji je imao ispravno stanovište”, smatra advokat.

On je objasnio da je sud presudio u ovom slučaju na osnovu blažeg stava, kao i da je postupak trajao dugo jer se dio optuženih nije redovno odazivao sudskom pozivu.

Predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović kazao je “Vijestima” da sud ne vezuje pravna kvalifikacija tužioca, već da osudu može prilagoditi stanju u predmetu.

Jonica: Moj izbor za zamjenika zasmetao je mnogima

"Znam da je moj izbor za zamjenika predsjednika Odbora za bezbjednost zasmetao mnogima, očekujem da se ovih dana u 'VIjestima' ispričaju svi kojima sam poremetila planove, a od vas očekujem da u granicama svog nespornog poznavanja profesionalnosti obratite pažnju na tačnost i preciznost informacija koje planirate da objavite," rekla je poslanica SNP-a Snežana Jonica sinoć za "Vijesti".

Pavlović: Mapet šou DPS-a

Ono što se desilo na Odboru za bezbjednost je dokaz da nema odlučnosti režima za suštinske reforme u borbi protiv organizovanog kriminala.

To je bio "mapet šou" DPS-a, jer nije izabran dokazani borac protiv korupcije, u javnosti prepoznat kao takav za koga obavještajne službe nemaju ništa, ocijenio je Koča Pavlović(DF) na Odboru za antikorupciju, aludirajući na izbor Jonice umjesto Medojevića.

Galerija

Bonus video: