El-Andari zadovoljna radom Pokreta za neutralnost: "Pravedan i mudar koncept vođenja spoljne politike"

"Ona je naglasila da se Bolivarska revolucija zalaže za jednakost svih zemalja, bilo da su velike ili male, vojne sile ili ne, kao i za demokratizaciju svih međunarodnih organizacija u cilju suprotstavljanja imperijalističkoj hegemoniji i njenoj produženoj naoružanoj ruci oličenoj u NATO-u", navodi se u saopštenju
127 pregleda 4 komentar(a)
Pokret za neutralnost, ambasada Venecuele, Foto: Pokret za neutralnost
Pokret za neutralnost, ambasada Venecuele, Foto: Pokret za neutralnost
Ažurirano: 08.12.2014. 16:11h

Pokret za neutralnost pravedan je i mudar koncept vođenja spoljne politike u cilju očuvanja državnog suvereniteta i poštovanja suvereniteta drugih država, ocijenila je ambasadorka Venecuele u Beogradu, Dia Nader de El-Andari.

Kako je saopšteno iz Pokreta za neutralnost, izvršni direktor te nevladine organizacije Marko Milačić, predsjednik Skupštine Ognjen Jovović i član Upravnog odbora Vladislav Dajković razgovarali su sa El-Andari i upoznali je sa radom, misijom i planovima Pokreta kao i sa političkom situacijom u Crnoj Gori.

"Članovi tima istakli su važnost promovisanja koncepta neutralnosti i pacifizma. Razmatrajući savremeni geopolitički kontekst, predstavnici Pokreta i ambasadoka su izrazili zabrinutost zbog ekspanzije desničarskih struja u Evropi", kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, naglašena je, iako geografski udaljena, bliskost dva slobodarska naroda, „koji su se kroz istoriju vođeni idealima pravde i slobode borili za sopstvene suverenitete“.

"El-Andari je istakla zadovoljstvo radom Pokreta za neutralnost konstatujući da ta ideja predstavlja pravedan i mudar koncept vođenja spoljne politike u cilju očuvanja državnog suvereniteta, kao i poštovanja suvereniteta drugih država", kaže se u saopštenju.

El-Andari je pohvalila participaciju mladih u Pokretu, koji, navela je, svuda predstavljaju pokretačku snagu promjena i progresa.

"Ona je naglasila da se Bolivarska revolucija zalaže za jednakost svih zemalja, bilo da su velike ili male, vojne sile ili ne, kao i za demokratizaciju svih međunarodnih organizacija u cilju suprotstavljanja imperijalističkoj hegemoniji i njenoj produženoj naoružanoj ruci oličenoj u NATO-u", navodi se u saopštenju.

Predstavnici Pokreta sastali i su se i sa ambasadorom Švedske u Beogradu, Krister Aspom, i vojnim atašeom pukovnikom Tomasom Klementsonom.

"Na sastanku je predstavljena misija NVO Pokret za neutralnost Crne Gore i ponovljena analiza političke i socio-ekonomske situacije u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, istaknuto je da se Pokret zalaže za uspostavljanje vojne neutralnosti Crne Gore, i da je iskustvo Švedske važno za Crnu Goru.

"Predstavnici Pokreta kazali su da Crna Gora treba da se ugleda na razvijene, vojno neutralne, demokratske zemlje, koje su vojno pitanje svoje zemlje uredile na najpragmatičniji način", kaže se u saopštenju.

Iz Pokreta su poručili da će predstavnici te NVO nastaviti intezivnu komunikaciju i sa drugim ambasadama kako bi, kako su saopštili, diplomatske predstavnike upoznali sa svojim radom i ciljevima uspostavljenim za dobro Crne Gore.

Bonus video: