Zaposleni u DPS-u rade bez diploma

Prema informacijam “Vijesti” četvoro zaposlenih u DPS-u nema stručnu spremu za poslove na koje su raspoređeni
488 pregleda 20 komentar(a)
Milo Đukanović, Milutin Simović, Foto: Savo Prelević
Milo Đukanović, Milutin Simović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.12.2014. 16:06h

Uprkos sugestijama Državne revizorske institucije (DRI), koja je u izvještaju za 2011. godinu, utvrdila da je nekoliko zaposlenih u DPS-u postavljeno na radna mjesta iako nemaju dokaz o potrebnoj stručnoj spremi, iz te partije tvrde da rade i posluju po zakonu.

Prema informacijama "Vijesti", četvoro zaposlenih u DPS-u nema stručnu spremu za poslove na koje su raspoređeni, ali primaju veće plate nego što imaju pravo. “Vijesti” do danas nijesu dobile odgovor iz DPS-a na pitanje koja je stručna sprema zaposlenih u poslaničkom klubu i Direktoratu partije.

U klubu DPS-a rade sekretar Lidija Moračanin i konsultanati Miodrag Kankaraš, Elizabeta Milatović, Žana Banović i Slavenko Jovanović, dok su u Direktoratu Danica Nikolić i Antonela Balić. Na odgovore poslate šefu poslaničkog kluba Milutinu Simoviću i finansijskom direktoru Branku Čavoru, odgovorila je Nikolićeva, navodeći da je DPS uvijek poslovao u skladu sa propisima.

"Svi dosadašnji izvještaji DRI o radu DPS-a imaju pozitivnu ocjenu, što najbolje govori o našem poštovanju zakona. To znači da u našem radu zvanično nijesu konstatovane bilo kakve nepravilnosti, već su upućene određene sugestije za unapređenje poslovanja koje, ako ih ima, uvijek uvažavamo i postupamo u skladu sa njima. Da su pronađene bilo kakve nepravilnosti, ne bi bilo moguće dobiti pozitivno mišljenje DRI", napisala je Nikolićeva.

Da pri zapošljavanju u DPS-u ima nepravilnosti, konstatovano je u izvještaju DRI za 2011. kao i u preliminarnom za 2012. godinu. Nepravilnosti su prije dvije godine primijećene u dosijeima sekretara kluba poslanika Lidije Moračanin i savjetnika u poslaničkom klubu Miodraga Kankaraša. Moračaninova navodno nije priložila ovjerenu diplomu o završenom fakultetu, dok Kankaraš pokriva radno mjesto za koje nema potreban fakultet.

Na sajtu DPS-a piše da je Moračaninova završila Pravni fakultet, dok je za Kankaraša upisano da je Specijalista produkcije za edukaciju i informisanje javnosti. Prema Pravilniku o organizaciji poslova i sistematizaciji radnih mjesta DPS-a, za ta mjesta u poslaničkom klubu predviđena je visoka stručna sprema (VII stepen).

Plate za ta radna mjesta isplaćuju se direktno iz budžeta, dok u slučajevima nepravilnosti u partiji, novac koji se takođe prima iz budžeta, zaposlenima uplaćuje partija. DRI je u preliminarnom izvještaju za 2012, konstatovala nepravilnosti i u dosijeima Nikolićeve i Balićeve.

Sagovornici "Vijesti" iz vrha DPS-a tvrde da nekoliko zaposlenih nije angažovano u skladu sa Pravilnikom koje je 2007. godine donijelo stranačko predsjedništvo, Nikolićeva navodi da su radna mjesta u DPS-u popunjena u skladu sa važećom sistematizacijom i potrebama partije za stručnim profilima.

"Zaposleni obavljaju svoje radne zadatke na profesionalan i kompetentan način, a njihovi personalni dosijei sadrže svu potrebnu dokumentaciju", tvrdi Nikolićeva.

Simović ćuti o zaposlenima

Simović “Vijestima” nije odgovorio da li su radna mjesta u poslaničkom klubu popunjena u skladu sa sitematizacijom i ko su zaposleni u klubu, koja radna mjesta pokrivaju i koja im je stručna sprema. Šef kluba nije odgovorio ni na pitanje da li su otklonjene nepravilnosti koje je uvidom u personalne dosijee zaposlenih prošle godine konstatovala DRI, te da li je Lidija Moračanin priložila kopiju diplome o stečenom obrazovanju. Simović nije odgovorio ni koliki su mjesečni troškovi poslaničkog kluba.

Bonus video: