Izbor: Naši članovi su Srbi, Crnogorci, Hrvati, Bošnjaci, uspjeli smo da narod pomirimo

"Izbor, kao i većina Novljana, protive se privatizacije Instituta Dr Simo Milošević na način koji predlaže Vlada Crne Gore. Isto se dešava sa privatizacijom Brodogradilišta Bijela. Izbor zato planira da čuje glas Bijeljana i zaposlenih u Brodogradilištu i svih Novljana u vezi Instituta", kazao je Radović
1 komentar(a)
Udruženje građana Izbor, Foto: Slavica Kosić
Udruženje građana Izbor, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 08.12.2014. 15:20h

Udruženje građana Izbor je, prema poslednjim istraživanjima, blizu da na izborima 14. decembra u Herceg Novom osvoji apsolutnu većinu u parlamentu, poručio je nosilac liste te koalicije, Dušan Radović.

On je rekao da je, iako djeluje godinu, Izbor postigao veliki uspjeh.

"Prema istraživanju rejtinga koje je radila agencija PlumMark, na izborima 14. decembra, Izbor je blizu željenog rezultata, da ostvari apsolutnu većinu u lokalnom parlamentu", kazao je Radović u intevjuu agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, Izbor je ispunio planirano programsko djelovanje tog udruženja i u kampanji.

"Najvećim uspjehom smatramo to što danas u Izboru imamo ljude za koje je samo prije godinu bilo nezamislivo da se mogu okupiti", rekao je Radović.

Kako je precizirao, u Izboru su nekadašnji aktivisti Demokratske partije socijalista, Socijelističke narodne partije, Socijaldemokratske partije.

"Naši članovi su Srbi, Crnogorci, Hrvati, Bošnjaci, uspjeli smo da narod pomirimo, da ih okupimo oko jedne ideje, da zajedno nešto promjenimo u Herceg Novom", kazao je Radović.

Mi govorimo činjenicama

Na pitanje koja su glavna očekivanja koja su građani Izboru saopštili, i da li je to udruženje spremno i sposobno da na njih odgovori, Radović je kazao da građani očekuju istinu.

"A dosada se manipulisalo pričama o navodno uspješnim privatizacijama, o velikim investicijama, planovima. Izbor govori činjenicama. Nama ljudi vjeruju i mi vjerujemo onome što nam građani kažu", naveo je on.

Radović je podsjetio da je Izbor osnovan sa željom da se aktivno učestvuje u poboljšanju društvenog i ekonomskog stanja Herceg Novog i njegovih građana.

"Niko od nas sa liste nije profesionalni političar i nikome od nas politika ne treba kao zanimanje. Imamo stručne ljude, nova lica i rješenja za koje smo sigurni da mogu donijeti boljitak i gradu i građanima", rekao je on.

Radović je kazao da je "ruka saradnje" i pomoći nuđena i ranije, dok, kako je naveo, Izbor još nije postojao. "Ali hercegnovske političke strukture nisu prihvatale nijednu našu sugestiju".

"Došli smo do zaključka da je jedini način da se nešto promijeni u Herceg Novom, da njih promijenimo. Izbor od Herceg Novog želi napraviti grad koji je samoodrživ i koji će biti prepoznatljiv na turističkoj mapi regiona", poručio je Radović.

Protivimo se privatizaciji Instituta

Izbor, kako je dodao, ima planove koji će to obezbjediti i ljude koji znaju kako da te planove realizuju.

"Izbor, kao i većina Novljana, protive se privatizacije Instituta Dr Simo Milošević na način koji predlaže Vlada Crne Gore. Isto se dešava sa privatizacijom Brodogradilišta Bijela. Izbor zato planira da čuje glas Bijeljana i zaposlenih u Brodogradilištu i svih Novljana u vezi Instituta", kazao je Radović.

Izbor je, kako je poručio, spreman da o te dvije privatizacije raspiše referendum.

Upitan sa kim bi eventualno bili spremni za postizbornu koaliciju, Radović je kazao da su koalicije moguće sa svima onima koji budu poštovali Izbor-ove principe Deklaracije o fer izborima, »i sa onima koji budu imali sličnu viziju razvoja grada«.

"U Deklaraciji koju smo ponudili svim učesnicima izbora, naveli smo da nema kupovine glasova niti podjele ličnih karata, a toga ima", naveo je on.

Pedloožili da se prestane sa podizanjem kvota za dodjelu socijalne pomoći uoči izbora

Kako je podsjetio, Izbor je tražio da ukinu podjelu materijalnih dobara u zamjenu za glasove.

"Predložili smo da prestanu sa podizanjem kvota za dodjelu socijalne pomoći uoči izbora, da se kampanja vodi isključivo argumentima, da se ne stvara atmosfere podjela, da nema pritisaka i prijetnji prema aktivistima drugih stranaka ili lista birača", rekao je Radović.

On je poručio da će se u Izboru nemaju plan da prerastu u političku partiju. "Nemamo politički, već samo ekonomski program".

"Ko ovo bude ispoštovao, sa njim ćemo u koaliciju, ako ne - bićemo časna opozicija i nikada nećemo ignorisati volju građana" naveo je Radović.

Nedopustivo da gradska turistička organizacija mjesecima bude u blokadi

Na pitanje ukoliko bude novi predsjednik Opštine Herceg Novi, koje će biti njegove prioritetne aktivnosti i inicijative, Radović je kazao da, kada neko od kandidata sa izborne liste "Izbor– Dušan Radović Krušo" postane novi predsjednik Opštine Herceg Novi, prioritetne akcije biće ozbiljno planiranje sezone narednu godinu.

"Nedopustiva je situacija u kojoj je gradska turistička organizacija mjesecima u blokadi. Tako više ne može! "Novi ima šansu" je slogan "Izbora" jer Herceg Novi sa resursima koji nisu ni izbliza valorizovani, može i više i bolje", kazao je Radović.

On smatra da, na osnovu 25 godina lošeg iskustva, to može samo sa novim ljudima.

"Mi ćemo raditi ono što su drugi samo pričali, jer su problemi svima jasni. Novome trebaju novi hoteli, bolji putevi, sigurno vodosnabdjevanje, više radnih mjesta za mlade koji poslednjih godina odlaze iz grada", kazao je Radović.

Bonus video: