Klimenta: Ako se ne postupi po Zaključcima, SNP će pokrenuti pitanje povjerenja Vladi

9 komentar(a)
Rožaje protest, Foto: Aida Skorupan
Rožaje protest, Foto: Aida Skorupan
Ažurirano: 07.12.2014. 17:43h

NVO "Manjinski akcionari Gornji Ibar" saopštili su da su danas obaviješteni od strane Socijalističke narodne partije (SNP), da je Klub poslanika te partije na čelu sa predsjednikom partije Srđanom Milićem predložio Zaključke Skupštini Crne Gore u susret usvajanju Izvještaja o realizaciji Strategije regionalnog razvoja Crne Gore, a o kojima će se rasparavljati i odlučivati tokom iduće sedmice.

"Oni su obrazložili imajući u vidu tešku ekonomsku-socijalnu situaciju većine građana sjevera Crne Gore, neadekvatnu socijalnu politiku koju je Vlada vodila u prethodnom periodu, posebno prema najranjivijim kategorijama stanovništva, radnicima, invalidima rada i penzionerima, da je državna pomoć neadekvatno dodijeljivana na način da je kontinuirano zapostavljen sjever Crne Gore, te da je zbog katastrofalne ekonomske politike došlo do masovnog iseljavanja stanovništva sa sjevera, da je privatizacija privrednih subjekata sa sjevera ostavila nesagledive posledice na cjelokupnu crnogorsku privredu", istakao je Sadik Klimenta predsjednik NVO "Manjinski akcionari Gornji Ibar".

U saopštenju se dodaje da ukoliko Vlada Crne Gore ne postupi po Zaključima i ne definiše rok u kojem bi riješila sva pitanja definisana zaključcima, SNP će pokrenuti pitanje povjerenja Vladi.

Dodaju da je u zaključcima predloženo:

1.) Da Vlada Crne Gore i nadležna Ministarstva, bez odlaganja,preduzmu mjere, koje će obezbijediti da se svim radnicima na sjeveru Crne Gore kojima je usled stečaja privrednih društava u kojima su radili prestao radni odnos, omogući ostvarenje na zakonu zasnovanih prava:na isplatu otpremnine,isplatu neisplaćenih zarada,povezivanje radnog staža,I drugih potraživanja u skladu sa zakonom.Predlogom zakona o budžetu Crne Gore za 2015 godinu,na odgovarajućim budžetskim pozicijama predvideti sredstva za isplatu potraživanja radnika,kako bi isplata sredstava mogla biti izvršena u najkrećem mogućem roku.

2.) Da Skupština Crne Gore do kraja jesenjeg zasijedanja 2014 godine,razmatra predlog zakona o izmenama I dopunama zakona o penzijskom invalidskom osiguranju,kako bi se radnicima sa sjevera Crne Gore I invalidima rada II I III kategorije omogućilo ostvarenje prava na starosnu penziju po povoljnim uslovima,kako je to u predhodnom periodu uradjeno za zapošljene u aluminijskoj industriji,metalskoj industriji I dr. U postupku razmatranja ovoga predloga gore navedenog zakona,treba naći rješenje za krajnje neophodno povećanje najniže penzije u Crnoj Gori.

3.) Da nadležni državni organi preispitaju zbog čega su porezi i doprinosi za obavezno socijalno osiguranje radnicima sjevernog regiona,uplaćivani na najniže zagarantovane lične dohodke i predložiti rješenja čijom primenom bi se ova nepravda prema radnicima otklonila.

4.) Da Ministarstvo rada i socijalnog staranja izvrši reviziju svih rješenja centara za socijalni rad, kojima je korisnicima materijalnog obezbedjenja porodice ukinuto to pravo i o utvrdjenom stanju obavijestiti korisnike toga prava i ukupnu javnost.

5.) Da se obaveže Komisija za privatizaciju da pokrene inicijativu za reviziju sprovedenih privatizacija privrednih društava u Crnoj Gori,a prioritentno privrednih društava na sjeveru Crne Gore i u saradnji sa Vladom Crne Gore i nadležnim ministarstvima sagleda mogućnosti poništavanja ugovora i vraćanja imovine Gornjeg Ibra i drugih preduzeća.

6.) Skupština ocijenjuje ,neophodno je da nadležno Ministarstvo pripremi cijelovitu informaciju o svim kolektivima u Crnoj Gori ,kod kojih postoje,više mjesečni zastoji u isplati zarada,poreza i doprinosa,u cilju razmatranja te informacije u skupštini CG.

Bonus video: