BS u Petnjici traži da se na grbu Opštine nađe minaret

"Mislim da nema potrebe za nekom pričom o raskidu koalicije zbog toga. Možda su sve to preuranjene izjave i da će doći do dogovora", rekao je Rešad Muratović iz DPS-a
71 pregleda 40 komentar(a)
Petnjica, džamija Petnjica, Foto: TV Vijesti
Petnjica, džamija Petnjica, Foto: TV Vijesti
Ažurirano: 06.12.2014. 19:50h

Pitanje simbola novoosnovane Opštine Petnjica dovelo je do krize vlasti u tom gradu. Predlog budućeg grba Petnjice, koji je dobio većinu glasova članova komisije iz DPS-a izazvao je reakcije njihovih partnera iz Bošnjačke stranke.

Oni traže da se na grbu nađe minaret džamije u Petnjici, a ako im se ne ispuni zahtjev Bošnjaci, kako prenosi TV Vijesti, prijete raskidom koalicije.

Odluka komisije za pripremu predloga simbola Opštine da se na grbu Petnjice nađe tvrđava Bihor i rijeka Popča, nije prihvatljiva za BS.

Adnan Muhović iz Bošnjačke stranke kazao je da u Petnjici 99,03 odsto stanovništva čine Bošnjaci i da je prirodno da u takvoj opštini sa takvim sastavom stanovništva amblemi odgovaraju nacionalnoj strukturi.

Za njih je, kako navodi TV Vijesti, jedino prihvatljivo da se na grbu Opštine nađe minaret džamije u Petnjici.

Adnan Muhović

"To nije samo vjerski objekat, kao što su druge džamije na ovom području i šire. To je džamija iz 15. vijeka što samo po sebi govori da je to kulturno-istorijski spomenik. Ako neko bude htio da favorizuje rješenja koja ne odgovaraju interesima naroda, mi to nećemo podržati i može se desiti da dođe do raspada koalicije i formiranja nove", rekao je Muhović.

Kako prvobitno rješenje nije i konačno u DPS-u su spremni na dogovor.

"Naša inicijativa će biti da te korekcije budu kvalitetne, da budu zastupljene sve one posebnosti iz Bihora, pa među njima i ako je potrebno da bude džamija ili minaret ili nešto što ističe kulturne vrijednosti. Mislim da nema potrebe za nekom pričom o raskidu koalicije zbog toga. Možda su sve to preuranjene izjave i da će doći do dogovora", rekao je Rešad Muratović iz DPS-a.

Građani koje je anketirala TV Vijesti kazali su da je za njih prihvatljivo rješenje grba Bošnjačke stranke.

Iz komisije za pripremu predloga simbola Opštine je saopšteno da odabrano rješenje još nije dostupno javnosti i da će moći da se vidi na javnim raspravama, koje bi trebalo da se održe narednih dana. Nakon toga biće sačinjeno konačno rješenje koje će biti ponuđeno na usvajanje lokalnom parlamentu

Bonus video: