Afera "Koverta" ugrožava izborni proces

SDP traži vanrednu sjednicu parlamenta zbog Kneževićevih navoda
4870 pregleda 16 komentar(a)
SDP traži podršku ostatka opozicije: Krivokapić, Foto: Boris Pejović
SDP traži podršku ostatka opozicije: Krivokapić, Foto: Boris Pejović

Poslanički klub Socijaldemokratske partije dostavio je Skupštini Crne Gore predlog zaključaka povodom afere “Koverta”, o kojima bi trebalo da se raspravlja na vanrednoj sjednici parlamenta. Poslovnikom je propisano da se vanredna sjednica mora zakazati na zahtjev najmanje 27 poslanika, zbog čega će SDP inicijativu uputiti ostalim opozicionim poslanicima.

U predlogu zaključaka se, između ostalog, zahtijeva da parlament od Tužilaštva, Uprave policije i Agencije za sprečavanje korupcije (ASK)traži da prioritetno ispitaju navode i materijalne dokaze koje je javno iznio vlasnik Atlas grupe Duško Knežević. Podsjeća se da sistemske posljedice optužbi u slučaju “Koverta“ dovode u pitanje zakonitost finasiranja jednog političkog subjekta i dodatno problematizuju legitimitet parlamentarnih izbora održanih 2016. godine.

“Skupština posebno poziva Tužilaštvo, prevashodno imajući u vidu kvalifikaciju SDT od 30. septembra 2017. godine o krivičnim djelima “stvaranje kriminalne ogranizacije i pranje novca“, a koji novac je upravo predmet afere „Koverta“, da nastavi sa istragom u ovom slučaju kako bi se u daljem postupku konačno utvrdilo ko su akteri ovog teškog krivičnog djela, o čemu već postoji osnovana sumnja na osnovu snimaka sa kojima je javnost upoznata”, navodi se u inicijativi.

Predlaže se i da Skupština konstatuje da Crna Gora postaje sve više prepoznata po izbornim aferama i političkoj korupciji koje su eksplicitno navođene u dosadašnjim izvještajima i dokumentima EU. Kao primjere se navode aferu Snimak i kupovinu ličnih karata i ističe da te afere nemaju politički i sudski epilog. Ohrabruje se Tužilaštvo da ispita zakonitosti rada Atlas banke i Centralne banke “u dijelu njene uloge u kontroli banaka”.

Bonus video: