Specijalni tužilac biraće se na javnom oglasu

Uklonjena odredba da specijalni tužilac može poseban predmet da sakrije od VDT-a
7 komentar(a)
Ivica Stanković, Foto: Savo Prelević
Ivica Stanković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.12.2014. 18:21h

Specijalni tužilac biraće se na javnom oglasu i za rad odgovaraće vrhovnom državnom tužiocu, propisano je Predlogom zakona o specijalnom državnom tužilaštvu koji je usvojila Vlada.

Odredbe iz Nacrta zakona, po kojoj je specijalni tužilac posebne predmete mogao da sakrije od VDT-a, nema u predlogu. On, međutim, umjesto šturih informacija sadrži detaljnu proceduru izbora i odgovornosti specijalnog tužioca, koji se obavezuje da podnosi izvještaj Tužilačkom savjetu najkasnije do 10. februara za prošlu godinu.

"Na zahtjev VDT, odnosno Tužilačkog savjeta glavni specijalni tužilac je dužan da dostavi posebne, odnosno periodične izvještaje, u roku koji odredi vrhovni državni tužilac, odnosno Tužilački savjet”, navodi se.

Predviđeno je i da za specijalnog tužioca mogu konkurisati sudije i advokati, što ranije nije bio slučaj jer je Nacrt predviđao da vrhovni tužilac predlaže specijalnog.

Vlada je usvojila i Predlog zakona o tužilaštvu, koji propisuje da vrhovni tužilac može davati uputstva specijalnom. Navodi se i da su tužilaštva dužna da Tužilačkom savjetu, na zahtjev, dostave sve podatke i obavještenja iz nadležnosti. Ako ne udovolje tome, moraju objasniti razloge za to.

Takođe, tužioci su dužni da omoguće Tužilačkom savjetu uvid u službene spise, dokumentaciju i podatke, kao i da mu dostave njihove kopije. Savjet može pozvati tužioce i na razgovor, piše u predlogu propisa.

Bonus video: