Lukšić: OEBS ključni partner za evropske integracije

On je, kako je saopšteno, učestvovao na zasjedanju Ministarskog savjeta OEBS, koji je održan u Bazelu, čija je centralna tema bila rješavanje krize evropske bezbjednosti, u kontekstu situacije u Ukrajini
64 pregleda 1 komentar(a)
Igor Lukšić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Igor Lukšić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 05.12.2014. 13:11h

Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) i dalje će biti jedan od ključnih partnera na putu evropskih i evroatlanskih integracija Crne Gore, naročito u oblasti slobode medija i unaprjeđenja civilnog sektora, rekao je ministar vanjskih poslova Igor Lukšić.

On je, kako je saopšteno, učestvovao na zasjedanju Ministarskog savjeta OEBS, koji je održan u Bazelu, čija je centralna tema bila rješavanje krize evropske bezbjednosti, u kontekstu situacije u Ukrajini.

Lukšić je istakao da je OEBS, kao jedan od značajnih stubova evropske bezbjednosti, angažovao sve kapacitete u cilju sprječavanja pogoršavanja bezbjednosne situacije u Ukrajini, nastojeći da doprinese ponovnom uspostavljanju stabilnosti u regionu te organizacije.

"Crna Gora je, od početka krize u Ukrajini, zagovarala mirno rješenje dijalogom i korišćenjem demokratskih institucija, i puno poštovanje principa suvereniteta, teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti", kazao je Lukšić.

Lukšić je, u ime Crne Gore, potpisao amandmane na Sporazum o podregionalnoj kontroli naoružanja Član IV, Aneks 1-B, Opšti okvirni Sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, čime su, kako je saopšteno, Strane preuzele vlasništvo nad Sporazumom.

"Potpisivanje amandmana predstavlja novo poglavlje i značajan uspjeh kada je riječ o kontroli naoružanja i može poslužiti kao model za uspostavljanje povjerenja i jačanje mira i stabilnosti u postkonfliktnim područjima", kaže se u saopštenju.

Lukšić je zahvalio na odlično organizovanom predsjedavanju Švajcarske i poželio uspjeh Srbiji kao predsjedavajućem za 2015. godinu.

Lukšić je, tokom boravka u Bazelu, razgovaro sa ministrom vanjskih poslova Mađarske Peterom Szijjartom, predstavnicom OEBS za slobodu medija Dunjom Mijatović i direktorom UNHCR Biroa za Evropu Vinsentom Kosetelom.

Bonus video: