NATO želi sistem za dobrobit građana, nije nam važno ko se hapsi

0 komentar(a)
Crna Gora, NATO
Crna Gora, NATO
Ažurirano: 04.12.2014. 19:33h

Vršilac dužnosti pomoćnika generalnog sekretara NATO Ted Vajtsajd poručio je da obavještajne službe i pravosuđe u Crnoj Gori treba da budu na istom nivu kao u državama članicama NATO.

"Da biste postali član saveza treba da se saglasi 28 članica, a to je velika obaveza. Oni žele da budu svjesni da država ispunjava određene standarde.To su očekivanja članica NATO", rekao je Vajtsajd večeras na Građanskom satu u prostorijama Info centra o evroatlantskim integracijama.

On je objasnio da je cilj njegove posjete da građanima približi šta podrazumijeva članstvo u NATO savezu, a o pozivu Crnoj Gori će se, kako je naveo, odlučivati krajem 2015.

NATO zvaničnik je rekao da je Crnoj Gori prizna napredak, ali da postoje dvije-tri stvari na koje treba da se fokusira naredne godine. To je, naveo je, reforma obavještajno bezbjednosnog sektora i vladavina prava.

Šta to podrazumjeva objasnio je NATO zvaničnik Lari Voker, koji, kako je rekao, sa crnogorskim institucijama radi na reformama u tim sektorima.

"NATO ne govori Crnoj Gori da treba da uhapsi 100 ljudi ili osudi nekog određenog. Mi insistiramo da postoje kapaciteti da se sprovode zajedničke vrednosti koje mi u državama NATO dijelimo i za koje znam da građani, neki pojedinci dijele u Crnoj Gori", rekao je Voker.

Kada je u pitanju vladavina prava, on je izrazio zadovoljstvo Ustavnim promjenama čime su stvoreni uslovi za depolitizaciju izbora zvaničnika u pravosuđu, navodeći i da je izbor vrhovnog tužioca glasovima u parlamentu koji nijesu isključivo iz vladajuće partije napredak.

"Nadgledamo i insistiramo da se zakoni sprovode, da istrage imaju dosljedan kraj, želimo da vidimo da sistem funkcioniše za dobrobit građana.

Kada je u pitanju obavještajni sektor, on je kazao da je Crna Gora postigla pozitivne rezultate, formirajući i Savjet za nacionalnu bezbjednost, kao i da je “stare kadrove zamjenila mladim”.

"Narednih godinu dana Crna Gora treba da dođe do merljviih rezultata u sprovođenju propisa donijetih tokom reformi ova dva sektora", rekao je Voker.

Vajtsajd je poručio da Crna Gora treba da nastavi da radi na vladavini prava, daima funkcionalan pravosudni sistem bez korupcije i sa “jedakim šansama za sve”.

Reforme u bezbjednosnom sektoru podrazumijevaju da službe rade na kredibilan način, treća važna stvar koju je potencirao je da “stanovništvo razumije o čemu se radi kada je u pitanju pridruživanje NATO”.

Zvaničnici NATO su objasnili da će građani imati dobrobit u ovom procesu, navodeći da Alijansa pomaže u nadgledanju obale, čime se ne vodi računa samo o vojnoj bezbjednosti već se sprečava i šverc.

Lari Voker je rekao da se sa Vladom "vode pregovori oko nabavke novih helikoptera, koji mogu da budu korisni tokom nevremena".

Vajtsajd je pojasnio da je ispunjavanje uslova za članstvo jedino mjerilo za dobijanje poziva i da to nema veze sa širim političko bezbjednosnim kontekstom.

Na Građanskom satu je bilo riječi i o krizi u Ukrajini, pa je Vajtsajd poručio da je “bolje da se Rusija vrati međunarodnom pravu, koje je prekršila”.

Bonus video: