Đeka: Ulcinjani u dijaspori ne mare za veliku Albaniju

56 pregleda 10 komentar(a)
Fatmir Đeka, Foto: Arhiva "Vijesti"
Fatmir Đeka, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 04.12.2014. 17:52h

Albanski iseljenici porijeklom iz Ulcinja koji žive u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) ne podržavaju ideju prirodne Albanije, izjavo je gradonačelnik Ulcinja Fatmir Đeka.

Istoričar Kočo Danaj zagovara formiranje zajedničke države Albanaca u kojoj bi se, između ostalog, nalazili i djelovi Crne Gore.

Đeka je, nakon posjete zemljacima u Njujorku i Stemfordu, kazao da je albanska dijaspora dobro upućena u prilike u Crnoj Gori, kao i da je veoma zainteresovana da se Albancima obezbijede sva prava u skladu sa međunarodnim standardima. Podsjećajući da je tokom posjete SAD gostovao na brojnim tribinama, Đeka je kazao da niko od njegovih sunarodnika nije ni pomenuo prirodnu Albaniju.

Predsjednik Demokratske partije je istakao da su zahtjevi albanske dijaspore identični sa zahtjevima nacionalnih partija u Crnoj Gori.

“To se prije svega odnosi na punopravnu opštinu Tuzi i adekvatno obrazovanje na albanskom jeziku. Dijaspora će, shodno tome, učestvovati u finansiranju izgradnje osnovne škole u Sukobinu, koja će početi vjerovatno početkom naredne godine”, kazao je Đeka navodeći da je dogovoreno da izgradnju škole u podjednakim iznosima finansiraju država, Opština i dijaspora.

On je najavio otvaranje kancelarije za kontakt sa našim iseljenicima.

Bonus video: