Lekić: Baroso rizikuje ličnu kompromitaciju

On je dodao da je ironija situacije je i u tome da će skup u Podogorici uslijediti nekoliko dana nakon što su evropski parlamentarci kritički ukazali na upravo sumnjivo funkcionisanje propagandnih punktova u gravitaciji aktuelne vlasti
23 komentar(a)
Ažurirano: 04.12.2014. 16:38h

Bivši predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso posjetom Podgorici u organizaciji problematičnih punktova ovdašnjih vlasti rizikuje ličnu kompromitaciju, ocijenio je lider Demokratskog fronta (DF) Miodrag Lekić.

Baroso će sjutra boraviti u prvo u Beogradu, onda u Podgorici, a povod njegov a dolazak je obilježavanje godišnjice otvaranja Instituta za javnu politiku Vladimira Bebe Popovića i učešće na međunarodnoj konferenciji "EU i Zapadni Balkan 2015- 2020 – Šanse partnerstva i obostrane nedoumice".

“Stiče se utusak da posjetom Podgorici u organizaciji problematičnih punktova ovdašnjih vlasti Barozo rizikuje ličnu kompromitaciju, praveći tako i lošu uslugu ugledu Evropske unije. Ovo kažem kao potvrđeni poštovalac konstrukcije Evropske unije o čijoj pregovaračkoj istoriji sam predavao na prestižnom evropskom univerzitetu” rekao je Lekić.

On je dodao da je ironija situacije je i u tome da će skup u Podogorici uslijediti nekoliko dana nakon što su evropski parlamentarci kritički ukazali na upravo sumnjivo funkcionisanje propagandnih punktova u gravitaciji aktuelne vlasti.

“Da se Barozo sjeća prethodnih dokumenata o stvarnosti u Crnoj Gori ili bio zainteresovan za poslednje interne i javne izvještaje iz Evropske unije uočio bi da EU očekuje, kao uostalom i crnogorski građani, konačno konstituisanje pravne države, rezultate u borbi protiv korupcije i kriminala, kontrolisanu vlast, ekonomske reforme, a ne skupe konferencije sa brevijarima opštih mjesta i istrošenih fraza – koji će se završiti tempiranim efektom čitave ove operacije: susretom sa premijerom Milom Đukanovićem koji će se opet beskrajno ,,šerovati” ovoga puta u drugu vrstu propagandnog efekta”, saopštio je lider DF-a.

On je kazao da se radi se premijeru koji je na nedavnom premijerskom satu javno ponovio nipodaštavajuće izazivanje zvaničnog Brisela tvrdnjom da je afera dokazane političke korupcije, odnosno izborne krađe pod naslovom "Snimak" iskonstruisana i završena.

“Treba li podsjećati dojučerašnjeg predsjednika Evropske komisije da je upravo ta komisija u zvaničnom dokumnetu zatražila pravni i politički epilog afere Snimak koji se ovdje nije dogodio. Žao mi je što je Baroso na ovoj turneji neke vrste političkog turizma, bilo iz neoprezosti bilo zbog ličnog pada javne odgovornosti u ozbiljnoj demokratskoj javnosti nanio štete sebi ali i Evropskoj uniji”, zaključio je Lekić.

Bonus video: