Del Monako: Crna Gora će kao članica NATO ravnopravno učestvovati u donošenju odluka

"Na primjer, Rusija i Italija imaju značajne tradicionalne veze uprkos činjenici da je Rim član NATO od prvog dana", tvrdi Del Monako
60 pregleda 2 komentar(a)
Liberalna partija, Vinćenco del Monako, Foto: Liberalna partija
Liberalna partija, Vinćenco del Monako, Foto: Liberalna partija
Ažurirano: 04.12.2014. 12:31h

Članstvo u NATO-u neće uticati na odnose Crne Gore i Rusije, istakao je ambasador Italije Vinćenzo Del Monako u sklopu predavanja o aspektima članstva Crne Gore u Alijansi, a koji organizuje Liberalna partija Crne Gore.

Del Monako je tokom predavanja iznio teze koje su suština djelovanja NATO saveza i koje na najbolji način oslikavaju obaveze i prava svake države članice.

"Odlučivanje u NATO-u vrši se konsenzusom, tako da svaka država članica učestvuje u procesu donošenja odluka. Kad postane članica NATO-a i Crna Gora će učestvovati u odlučivanju na ravnopravnim osnovama sa ostalim članicama. Participacija u međunarodim misijama i operacijama NATO-a je daleko od obavezujuće, već zavisi od naše volje da učestvujemo u takvim misijama i operacijama", kazao je Del Monako.

Na pitanje zašto Crnoj Gori treba članstvo u NATO kad smo na putu za članstvo u EU, kazao je da je odgovor očigledan.

"A ogleda se u tome da EU i NATO imaju različitu prirodu. EU nije bezbjedonosno čvorište i nije opremljena za akcije koje sprovodi NATO. Imajući u vidu da opasnost uvijek dolazi iznenada, članstvom u NATO-u Crna Gora će biti zaštićena od bilo koje vidljive prijetnje/opasnosti koja može da ugrozi nacionalnu bezbjednost i koja bi negativno uticala na slobodu i mir u državi", kazao je italijanski ambasador.

On je naglasio da članstvo u NATO neće uticati na odnose Crne Gore i Rusije.

"Na primjer, Rusija i Italija imaju značajne tradicionalne veze uprkos činjenici da je Rim član NATO od prvog dana", tvrdi Del Monako.

Predsjednik odbora Liberalne partije Glavnog grada Jovan Rabrenović naglasio je duboke i značajne veze kojima su isprepletani više nego prijateljski i dobrosusjedski odnosi Crne Gore i Italije.

"Posebno smo ponosni i uvažavamo uvezanost dinastija Petrović i Savoja jer je to temelj koji se ne može poljuljati i na nama je je da ga dodatno ojačamo. Zato u Italiji vidimo i osjećamo značajnog promotera naše težnje da postanemo članicom NATO i EU", kazao je Rabrenović.

Bonus video: