Bukvić: Licemjerje, vulgarnost i laži onih koji vode Komunikacioni tim za članstvo u NATO

3 komentar(a)
Zoran Bukvić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Zoran Bukvić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 04.12.2014. 10:37h

Saopštenje Komunikacionog tima Savjeta za članstvo u NATO je veoma čudno i stvarno se nešto čudno dešava kada Komunikacioni tim misli da neko može da utiče na studente da promjene svoje utiske sa seminara "Evroatlantizam-sigurna luka", istakao je Zoran Bukvić član Upravnog odbora Pokreta za neutralnost.

Bukvić tvrdi da on nije mogao da zna koji su utisci studenata, pa je suvišno i pomisliti da je mogao da utiče na njih.

"Nametanje volje je dobro poznato Komunikacionom timu i zna kako se to radi. Smatrao sam da studentima treba reći pravu istinu, argumente, a ne političke zaključke, kako bi oni sami formirali utiske. Studenti su zaslužili da čuju istinu, pa sam samo nju pokušao da iznesem u tekstu. Nije mi bila namjera da na bilo koji način utičem na studente", rekao je Bukvić.

On dodaje da će u cilju kako tvrdi istine ponoviti neke argumente, a zaključke će prepustiti studentima.

"Podrška građana u Albaniji i Hrvatskoj za NATO, 2008.godine, godinu dana prije ulaska, bila je oko 95, odnosno oko 65 odsto. Ako je u Crnoj Gori podrška oko 35 odsto, valjda to nije ista podrška kao u navedenim državama. Neće se po automatizmu poslije ulaska Crne Gore u NATO povećati strane direktne investicije. U Hrvatskoj ekonomija pada od 2009.godine i za to vrijeme je izgubila 13 odsto BDP. NATO je sklon vojnim intervencijama bez odluke Savjeta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Zar o tome ne govore podaci da je NATO u periodu od 1998.do 2001.godine izveo 8 vojnih intervencija bez saglasnosti Savjeta bezbednosti", kazao je Bukvić.

Po njegovim riječima studentima je trebalo reći da je NATO veoma skup.

"Ove godine za odbranu je planirano oko 36 miliona eura. Kako je u Velsu donet zaključak da države NATO saveza 2020.godine izdvajaju najmanje 2 odsto BDP za odbranu, na osnovu Strategijskog pregleda odbrane Crne Gore (2013.) i procjenjenog BDP, Crna Gora će morati za odbranu, ako bude članica NATO, u 2020.godini da izdvoji oko 92 miliona eura, ili oko 56 miliona više nego u 2014.godini. Trebalo je studentima objasniti na koji način se militarizacijom, koju progira Vlada Crne Gore, brani demokratija, da bi mogli da formiraju utiske", tvrdi član UO Pokreta za neutralnost.

Bukvić dodaje da se u saopštenju Komunikacionog tima navode i njegov članci iz 2008.godine i kasnije, što mu je posebno drago jer se čitaju.

"Kao slobodan građanin, nisam institucionalno nikome pripadao, niko me nije plaćao, niti sam imao obaveze prema bilo kome, slobodno sam pisao i argumente i „za“ i „protiv „ NATO“. Sigurno da je u državi gdje je sve ili "bijelo", ili "crno", to čudno. Voljan sam Komunikacionom timu da izvorno, bez skraćenja, dodatih zaključaka, naslova i podnaslova, dostavim sve ono što sam do sada napisao. Ove godine sam se priključio "Pokretu za neutralnost Crne Gore" i, naravno, da ću ubuduće pisati samo protiv NATO saveza. Komunikacioni tim bih zamolio da iz pojmovnog određenja riječi neutralnost ne izvode pogrešne zaključke. Naravno, ako ste član UN, sjutra EU, Partnerstva za mir i drugih organizacija, država nije neutralna. Mi sve navedeno poštujemo, ali se zalažemo za humani odnos sa svima i da Crna Gora u miru ne treba da pripada ni jednom vojnom savezu, pa bio to i NATO savez", kazao je Bukvić.

On tvrdi da je dobro što je Komunikacioni tim ažuran i prati sve ono što se kaže o NATO savezu, pa bi trebao da bude dosljedan i kada je reč o učesniku seminara, uvaženom profesoru iz Zagreba, Vlatku Cvrtili.

Bukvić ih ih podsjeća da je Cvrtila 2004.godine izdao knjigu "Hrvatska i NATO", pa bi bilo akademski i profesionalno da su studentima iz nje ponešto rekli, ili u saopštenju to i napisali.

"Ako su mogli mene da citiraju, mogli su i Cvrtilu. Ali, naravno, licemjerju, vulgarnosti i sklonosti lažima i podmetanju, onih koji vode Komunikacioni tim, nema kraja", tvrdi Bukvić.

Bukvić je naveo i neke argumente Cvrtile "protiv“ NATO koje je napisao u knjizi.

"NATO je ostatak Hladnog rata i nakon raspada istočnog vojnog saveza potpuno je izgubio smisao. NATO nije efikasan u borbi protiv savremenih terorističkih pretnji. Intervencije na Balkanu su značile ostvarenje geostrateške kontrole tog prostora. NATO je u suštini nedemokratska institucija. Širenje NATO izraz je geopolitičkog interesa SAD. Članstvo u NATO nije nikakav uslov za ulazak u EU. Ulaskom u NATO povećava se rizik malih država da postanu ciljevi terorističkih organizacija itd", ističe Bukvić

Bonus video: