Pozitivna: Troškovi deponovanja otpada iz Kotora ogromni, plaćaju ih građani

117 pregleda 1 komentar(a)
smeće, Boka, Foto: Slavenko Šućur
smeće, Boka, Foto: Slavenko Šućur
Ažurirano: 04.12.2014. 11:18h

Ogromne troškove deponovanja otpada iz Kotora isključivo plaćaju građani, kazala je predsjednica Opštinskog odbora Pozitivne Crne Gore Biljana Ćetković.

Ona je istakla da lokalni plan upravljanja otpadom 2010-2014, dokument koji je usvojila Skupština Opštine Kotor, u dijelu postojeće stanje upravljanja otpadom daje ekonomsko finansijsku analizu poslovanja JKP Kotor sa cijenama i pokrićem troškova.

"Činjenica je da količina otpada iz opštine Kotor, dakle sa teritorije Opštine Kotor, ne iz zgrade Opštine Kotor,kako je jedino razumio menadžer Opštine iz ranijeg saopštenja, na godišnjem nivou iznosi oko 15.000 tona. Kako se ovaj otpad trenutno deponuje na deponiji u Baru po cijeni od 20 eura po toni, te kada se ta cijena uveća za transportne i ostale manipulativne troškove, lako je izračunati sumu koja izađe iz Opštine Kotor. Da li taj iznos plaća Opština kao lokalna uprava ili Komunalno preduzeće, potpuno je nebitno, jer na kraju sve to plaćaju građani Kotora, dakle svi građani opštine Kotor. Na ovaj ili onaj način", kazala je Ćetković.

Ona dodaje da je u vrijeme pisanja plana opština budžetom opredijelila 300.000 eura komunalnom preduzeću zbog povećanih troškova deponovanja a istom preduzeću je na upravljanje dat parking na rivi čija je godišnja dobit približno 200.000 eura.

"U ovoj godini koja se bliži kraju, Opština je isplatila budžetom opredijeljenih 100.000 eura komunalnom preduzeću za deponovanje otpada a istom preduzeću je pored parkinga na rivi i parkinga kod "Vračara“ dat na gazdovanje i parking Benovo u cilju pokrića troškova deponovanja, a u vrijeme pisanje ovog saopštenja u preduzeću je isplaćena septembarska plata, pa vas kao, kako navodite "odgovornu lokalnu samoupravu” pozivamo da pročitate naše saopštenje za javnost od 30.decembra 2013. godine povodom ponovnog izbora direktora ovog preduzeća", istakla je Ćetković.

Po njenim riječima cijena deponovanja otpada je varirala od prvobitne cijene na Lovanji od 13 a potom 17 eura po toni, Cetinje i Podgorica 25 odnosno 31 eura po toni pa do 37 i čak 73 eura po toni na deponiji "Livade".

"Za tadašnjih 11.000 tona otpada godišnje koji ostane nakon reciklaže, nije teško izračunati koliki je odliv novca iz Opštine bez obzira ko plaća ove račune. Građani ih plaćaju", naglasila je Ćetković.Prema njenim riječima, iz najbolje namjere i na dosta čitljiv način u prethodnom saopštenju je ukazano na postojanje sindroma NIMBY (Not In My Back Yard-Ne u mom dvorištu) i na NIMET efekt (Not In My Election Time-Ne za vrijeme mog mandata), tj. neodlučnost dosadašnjih čelnika Opštine i političara za preduzimanje aktivnosti po pitanju upravljanja otpadom.

"Posebno kod izbora lokacija za deponovanje otpada, a kako je navedeno u planu, pa raduje podatak koji iznosi menadžer, da je Opština počela procedure izbora najpovoljnije lokacije za trajno odlaganje otpada. Na vrijeme se počelo sa procedurom, a o ishodu menadžer Opštine nema podataka, iako je ista bila okončana još 2005. godine uz preporuke Evropske agencije za rekonstrukciju i razvoj. Za Odluku o privremenom odlaganju nije bila potrebna procedura", istakla je Ćetković.

Ona se osvrnula i na podatak o broju zaposlenih u preduzeću "Lovanja".

"Podatak o tri zaposlena koji sam navela je prošlogodišnji, te bez tračka sumnje u iznijete podatke od menadžera Opštine mogu da konstatujem da u preduzeću “Lovanja” sada ima dvoje zaposlenih a preduzećem upravlja dvočlani Upravni odbor. Dvoje zaposlenih na dvoje koji upravljaju nije baš odlika “odgovorne lokalne samouprave” uz pitanje koje se nameće samo po sebi “a što rade svi četvoro?”", pitaa je Ćetković.

Dodala je i da nijesu zagađeni izvori samo u Donjem Morinju.

"Lučići, Dragomanovići, Bakoči i Bunovići su predivni predjeli i živopisna sela Gornjeg Morinja koji ima najveći broj izvora na crnogorskom primorju. Mještani koji su samoinicijativno vršili analizu izvorske vode dobili su rezultate o bakteriološki neispravnoj void već dugi niz godina. Gospodine menadžeru, krajnje je neodgovorno braniti opštinu ili bilo koga drugog a ne moći sebe odbraniti. Izvori Zminac i Donja voda kojii izviru u Dragomanovićima su zagađeni već deset godina sa smećem iz susjedne Opštine", kazala je Ćetković.

Bonus video: