Lekić: Na ulicu neću bez ozbiljnih priprema

Lider Fronta tvrdi da je za proteste potreban ozbiljan rad, a ne eksponiranje u medijima
107 pregleda 117 komentar(a)
Miodrag Lekić, Srđan Milić, Foto: Boris Pejović
Miodrag Lekić, Srđan Milić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 04.12.2014. 06:29h

Lider Demokratskog fronta (DF) Miodrag Lekić tvrdi da je pristalica protesta, ali uz koordiniran rad, navodeći da zagovornici protesta treba da više da rade umjesto što forsiraju medijsko eksponiranje. On je kazao da bi se, u suprotnom, svaka improvizacija mogla vratiti kao bumerang i biti poklon vlastima.

“Pristalica sam protesta u uslovima ozbiljnog i koordiniranog rada, u demokratski sastavljenom zajedničkom opozicionom tijelu koje bi predstavljalo široki spektar društva: partija, sindikata, radničkih udruženja, studenskih organizacija, NVO i drugih asocijacija građanskog društva. Mislim da u ovoj fazi treba više raditi, kolektivno i s maksimalnom ozbiljnošću nego forsirati verbalno medijsko eksponiranje, jer svaka improvizacija može proizvesti bumerange”, izjavio je Lekić za “Vijesti”.

Funkcioneri DF-a Andrija Mandić i Nebojša Medojević u nekoliko navrata najavili su ulične proteste pozivajući ostatak opozicije da im se pridruži. Iz SNP-a su Lekića pozvali da organizuje sastanak, dok su u Pozitivnoj kazali da su protiv izlaska na ulice. Lekić smatra da je vlast zarobila institucije, navodeći da se država “iracionalno zadužuje, kradu izbori, simuliraju reforme i demonizuju nezavisni subjekti građanskog društva”.

“Vlast koja katastrofalno vodi ekonomiju u interesu manjine i korumpirano klijentelističkih krugova, zaslužuje odgovor narodnim buntom i nenasilnim protestima”, rekao je Lekić. Upitan kako vidi pozive da predvodi ujedinjenu opoziciju, on je kazao da dvije godine nakon izbora, treba sagledavati kako dalje. “Konkretna iskustva u ove dvije godine pokazuju da su i neke opozicione maske pale. Pristalica sam širokog okupljanja svih javno odgovornih političkih subjekata. Potrebno je ohrabriti pojavu i aktiviranje novih snaga, kakvih sigurno ima u crnogorskom društvu”, rekao je Lekić, pojašnjavajući da nikada nije bio statusno fiksiran i da je u ime kolektiva spreman “i na mnogo skromnije uloge”.

“S druge strane, javna odgovornost me obavezuje da svaki demokratski zahtjev na bazi šire izražene volje ozbiljno tretiram i donesem javno odgovornu odluku”, rekao je Lekić. Upitan da li funkcioneri Fronta pozivaju na okupljane opozicije zbog očekivanja vanrednih izbora, i gdje u takvoj situaciji vidi SDP i Ranka Krivokapića, lider Fronta je rekao da ne zna koje su kalkulacije vlasti u vezi sa mogućnošću zakazivanja vanrednih izbora.

“SDP je izabrao da bude stub vlasti, da preuzme odgovornost za stanje u društvu bremenito korupcijom, kriminalom, zaduživanjima i rasprodajom nacionanih resursa. Sve dok je u Vladi, sve dok u parlamentu podržava takvu Vladu, ne vidim razloga da uočavam neku njenu specifičnost”, istakao je Lekić.

Spreman sam da sa Milićem razgovaram o protestima

Lider Fronta je poručio da prihvata poziv SNP-a da organizuje sastanak na kojem bi se razgovaralo o zajedničkom opozicionom djelovanju, i da bi na takav razgovor radnog karaktera došao i bez poziva preko medija.

“Činjenice govore da se o ozbiljnoj temi protesta, kao jednom od legitimnih ustavnih oblika opozicione borbe, u Frontu ozbiljno razgovara i analizira, bez brzopletih odluka i pretenzija ekskluzivnog prava. Dosljedno opredijeljen za iskreno opoziciono jedinstvo u borbi za izgrađivanje demokratske, dekriminalizovane, javno odgovorne države, naravno da prihvatam svaki razgovor o zajedničkom opozicionom dijelovanju,” rekao je Lekić i dodao da je razumio da jednoj opozicionoj partiji ne treba objašnjavati značaj protesta ili nametati neki plan.

“Već da ona pozivom nagovještava spremnost da učestvuje u zajedničkom osmišljavanju ciljeva i organizacije opozicione borbe za smjenu vlasti, uključujući i proteste", rekao je Lekić.

Bonus video: