Zdravo Berane: Nepotizam i smeće su bile glavne karakteristike DPS vladavine

Iz ove koalicije podsjećaju građane i na otvaranje pogona za proizvodnju peleta "koja se završila brukom oličenom u uvozu šlepera poker aparata"
73 pregleda 2 komentar(a)
Berane smeće, Foto: Rabrenović
Berane smeće, Foto: Rabrenović
Ažurirano: 03.12.2014. 15:35h

Koalicija "Zdravo Berane" (SNP-DF), koja čini aktuelnu vlast u ovom gradu, poručila je da je pokrenula Berane sa mrtve tačke i da je stavila tačku razvoj opštine po mjeri DPS-a.

"Ubjedljiva većina građana glasno se izjasnila protiv nelegalnog bogaćenja pojedinaca, protiv nepotizma koji je dostigao karikaturalne razmjere, protiv smeća na ulazu u grad i uopšte protiv pljačke koja je bacila Berane na najniže grane u svojoj istoriji", navodi se u saopštenju koalicije "Zdravo Berane".

Oni su podsjetili da lokalni DPS "iz mjeseca u mjesec piše o deponiji i nepotizmu kao glavnim problemima grada, a da su upravo smeće i nepotizam bile glavne karakteristike njihove vladavine".

"Sebi i svim članovima svojih porodica su obezbjedili posao na državnim i opštinskim jaslama, a ostalim sugrađanima su ostavili smeće pred kućnim vratima. Pretvorili su Berane u feudalno društvo i ponosili su se time", kažu iz kolaicije "Zdravo Berane".

Iz ove koalicije podsjećaju građane i na otvaranje pogona za proizvodnju peleta "koja se završila brukom oličenom u uvozu šlepera poker aparata".

"Podsjećamo ih na otvaranje fabrike armature koja je radila jedno popodne, koliko je i premijer boravio u gradu. Sjećamo se i predstava oko aerodroma koji je po njihovima pričama do sada trebalo da bude međunarodna vazdušna luka konkurentna Frankfurtu. Svakodnevno gledamo nove zgrade koji su spomenici mita i korupcije i šetamo obilaznicom koja je više uska nego široka. Prolazimo pored Hale sportova koja je urušena njihovom nebrigom i koja je beranski sport vratila u srednji vijek" navodi se u saopštenju "Zdravo Berane" i dodaje da će građani još dugo plaćati razmjere pljačke i brige za džepove odabranih.

"Pustoš koju su ostavili za sobom je tolika da su se u njeno saniranje maksimalno uključili i državni organi, svjesni da je slika današnjih Berana i ogledalo njihove vlasti. Familija hobotnica je svoje pipke raširila po cijelom gradu ne dozvoljavajući pristup nikome ko nije član porodice moćnika ili njihov nelegalni poslovni partner. Čak i kada bi neko od njihovih kadrova zadovoljavao kriterijume za zapošljavanje, nemoguće bi bilo naći člana familije koji se nalazi na birou rada", kažu u koaliciji "Zdravo Berane".

U toj kolaiciji tvrde da je DPS svoju stručnost najbolje pokazao na primjeru rješavanja problema smeća, "kada su osnivali i namještali poslove privatnim firmama za obradu otpada, dok se grad gušio u smradu".

"Berane je riješilo problem odlaganja otpada u saradnji sa svojim građanima i nadležnim institucijama. Za to vrijeme smo od DPS Berana imali samo opstrukciju. Bivši ministar zdravlja je više bio angažovan u naporima da spriječi da Berane dobije deponiju, nego što se bavio svojim resorom. Njegovu neodgovornost je nažalost osjetila cijela Crna Gora, na najteži mogući način. Razoreno Berane, razoreno zdravstvo, ljudske žrtve i puni džepovi pojedinca su tragični rezultati njihovog samovlašća. Ni beranska bolnica u kojoj se prvo nabavlja luksuzni automobil za direktora, umjesto nužna oprema za brigu o pacijentima, pokazuju da su oni sebi na prvom i jedinom mjestu. Za svoj nesavjesni rad će rukovodstvo bolnice uskoro odgovorati pred novim ministrom zdravlja i u tome ćemo ga podržati", kažu u koaliciji "Zdravo Berane" i dodaju da je ta kolaicija za prvih 6 mjeseci započela više inicijativa i razvojnih programa nego prethodna za 8 godina feudalne diktature.

"DPS Berana će ostati mračna tačka u istoriji Berana, politička prošlost koja se više nikada neće ponoviti. Poslednju ocjenu na njihov rad će dati sudovi čije su fioke već pune krivičnih prijava za sva nepočinstva bivšeg rukovodstva. Sugrađane pozivamo da se ne obaziru na pamflete isluženih kadrova i da ulože svoju energiju i znanje da zajedno napravimo zdravo Berane svih nas", zaključuje se u saopštenju kolicije "Zdravo Berane".

Bonus video: