Lukšić: Crna Gora spremna da nastavi podršku Avganistanu

Lukšić je pozdravio napore novoizabranog predsjednika Avganistana Ašrafa Ganija za konsolidaciju situacije u državi i bolju budućnost naroda Avganistana
3 komentar(a)
Igor Lukšić, Foto: Duško Miljanić
Igor Lukšić, Foto: Duško Miljanić
Ažurirano: 03.12.2014. 15:52h

Crna Gora nastaviće da pruža doprinos stabilnosti i bezbjednosti Avganistana kroz angažovanje u misiji "Odlučna podrška", kao i upućivanjem finansijske podrške u trogodišnjem periodu za jačanje kapaciteta avganistanakih snaga, poručio je ministar vanjskih poslova i evropskih integracija, Igor Lukšić.

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva, učestvovao na sastanku ministara vanjskih poslova NATO članica i operativnih partnera u misiji Odlučna podrška, kojim je predsjedavao generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

"Na sastanku je zvanično najavljen početak nove misije Odlučna podrška od 1. januara naredne godine, u kojoj učestvuju 42 države. Misija će biti neborbenog karaktera i imaće ulogu da pruža obuku, savjetovanje i pomoć nacionalnim institucijama i vojsci Avganistana", kaže se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

Pozdravljeno je to, kako se dodaje, što su se preuzimanjem pune odgovornosti avganistanskih odbrambenih i bezbjednosnih snaga (ANDSF) za bezbjednost države stvorili preduslovi za početak nove faze u odnosima NATO i Avganistana.

"Učesnici sastanka su naglasili da ova činjenica predstavlja dokaz napretka Avganistana i jačanja njegovih kapaciteta. Ponovljenja je i spremnost za obezbjeđivanje finansijskih kontribucija za jačanje ANDSF za period od 2015. do 2017.godine", navodi se u saopštenju.

Lukšić je pozdravio napore novoizabranog predsjednika Avganistana Ašrafa Ganija za konsolidaciju situacije u državi i bolju budućnost naroda Avganistana.

"Lukšić je izrazio spremnost Crne Gore da nastavi podršku Avganistanu na tom putu, individualno ili u okviru regionalnih bezbjednosnih inicijativa poput Američko-jadranske povelje, u skladu sa svojim kapacitetima", kaže se i saopštenju.

Lukšić je učestvovao i na sastanku Globane koalicije za borbu protiv ISIL kojom je predsjedavao američki državni sekretar Džon Keri, na kojem je učestvovalo oko šezdeset ministara vanjskih poslova članica Koalicije.

"Na sastanku je zajednički zaključeno da Islamska država predstavlja globalnu prijetnju po bezbjenost i izražena je spremnost svih zemalja da doprinesu njenom zaustavljanju na sveobuhvatan i dugoročan način, političkim, vojnim, finansijskim i humanitarnim sredstvima", navodi se u saopštenju.

Lukšić je istakao posvećenost Crne Gore podršci naporima Koalicije u skladu sa mogućnostima države.

"Naglasio je da se Crna Gora snažno zalaže za borbu protiv terorizma i religijskog ekstremizma i da je u tom cilju bila kosponzor Rezolucije UN o stranim borcima".

"Upoznao da je Vlada nedavno usvojila izmjene Krivičnog zakonika kojima se propisuju stroge kazne za učešće naših državljana u sukobima u inostranstvu. Lukšić je iskazao punu spremnost Crne Gore da podrži napore koalicije na nacionalnom i regionalnom nivou, kao i u okviru međunarodnih organizacija", navodi se u saopštenju.

Lukšić je imao kraći bilateralni susret sa ministrom vanjskih poslova Turske Mavlutom Čavušogluom, sa kojim je razmijenio mišljenja o aktuelnoj situaciji u regionu i procesima evropske i evroatlantske integracije.

Ministar je imao kraće susrete sa Generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom i ministrom vanjskih poslova Holandije Bertom Kondersom, kao i sa brojnim drugim predstavnicima država.

Bonus video: